Algi w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

Algi to niezwykle popularna grupa roślin, która posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce – wykorzystuje się tam ponad 40 ich rodzajów. Dlaczego warto włączyć tego typu produkty do codziennej pielęgnacji? Algi morskie posiadają całe mnóstwo zalet: mają działanie regenerujące, poprawiają ukrwienie, intensywnie oczyszczają, łagodzą podrażnienia, trwale nawilżają zarówno naskórek, jak i głębokie warstwy skóry, a także chronią przed nadmierną utratą wody. Ludzkie tkanki przyswajają je bez większych problemów, jako, że skład chemiczny ich plazmy jest zbliżony do tego, który obecny jest w algach.

Maski algowe – co i jak?

Maseczki z alg morskich stosowane były już w czasach starożytnych. Zawierają one ogromne ilości zarówno substancji organicznych takich, jak proteiny, aminokwasy, czy węglowodany, jak i nieorganicznych – potasu, jodu, magnezu, żelaza oraz chloru. Stosowanie alg na twarz jest zalecane po wszelkiego rodzaju zabiegach oczyszczających, a to ze względu na ich działanie łagodzące i bakteriobójcze. Możliwa jest zarówno ich aplikacja jednorazowa, jak i w seriach. Przeważnie mają one postać proszku, który po połączeniu z wodą tworzy gęstą masę.
Algi stanowią również jeden ze składników kosmetyków antycellulitowych. Obecny w nich kwas alginowy jest odpowiedzialny za stymulację przemiany materii i usuwanie złogów tłuszczu. Preparaty na bazie alg wykorzystuje się także ze względu na efekt drenażu tkanek. Bardzo często są one stosowane przy rozstępach skóry na piersiach czy brzuchu oraz u osób otyłych.

Rodzaje maseczek z alg

W zależności od rodzaju skóry i jej aktualnych potrzeb, przygotować można różnego rodzaju maseczki na bazie alg:

• Cera tłusta i trądzikowa – algi plus mentol, cynk, wyciąg z liści wierzby oraz olejek z drzewa herbacianego. Oczyszcza skórę, zwęża pory i wchłania nadmiar sebum. Cynk reguluje metabolizm, a mentol ochładza i odświeża
• Cera sucha, podrażniona, z zaczerwienieniami oraz dojrzała – do jej pielęgnacji najlepiej sprawdzi się maseczka zawierająca wyciąg z jagód i witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki; jest ona również niezbędna do syntezy kolagenu odpowiadającego za utrzymanie jędrności skóry
• Osoby, którym zależy na efekcie wygładzającym i złuszczającym, zdecydować powinny się na maseczkę z dodatkiem aminokwasów i wyciągu z papai. Złuszcza ona martwy naskórek, a co za tym idzie, głęboko oczyszcza pory. Możliwe jest to dzięki zawartym w owocu enzymie, jakim jest papaina.

Algowa maseczka na twarz domowej roboty

Na zabieg z wykorzystaniem alg morskich możemy udać się do salonu kosmetycznego lub przeprowadzić go samodzielnie w domowym zaciszu. Do przygotowania tego typu maseczki będziemy potrzebować 1 łyżeczki alg morskich oraz wody demineralizowanej, kefiru lub innego mlecznego produktu. Należy dodać go w takiej ilości, by mikstura miała dosyć gęstą konsystencję umożliwiającą nałożenie jej na twarz. Nie może być ona ani zbyt płynna, ani za twarda – nie będzie wówczas w stanie przykleić się do twarzy. Składniki najlepiej zmieszać ze sobą przy pomocy łyżeczki, a następnie wypukłą jej stroną nałożyć na twarz i po około 20 minutach spłukać dokładnie przy użyciu ciepłej wody.

Zastosowanie kryształów japońskich

Kryształy japońskie występują pod rozmaitymi nazwami. Algi morskie, tibicos, graines vivantes, water kefir grains – to tylko niektóre przykłady na określenie tych mikroorganizmów. Co ważne, z algami morskimi nie mają one nic wspólnego. Są to symbiotyczne kultury drożdży i bakterii służące do przygotowywania w procesie fermentacji kefiru wodnego. Mają postać kruchych, niemalże przezroczystych kryształów, które można z łatwością zgnieść i stosować do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Hodowla alg japońskich jest mało wymagająca, dzięki czemu może się nią zająć niemalże każdy. Do jej rozpoczęcia, poza algami, potrzebować będziemy litrowego słoja, w którym należy umieścić litr wody posłodzonej 3 łyżeczkami cukru oraz kilka sztuk ulubionych suszonych owoców – do tego celu nadadzą się zarówno śliwki, jak i figi czy morele. Algi zalewamy wystudzoną wodą, dodajemy 3 sztuki owoców, zabezpieczamy przy pomocy gazy oraz gumki recepturki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 48 godzin. Gotowy kefir zlewamy przez plastikowe sitko, płuczemy algi pod bieżącą wodą i ponownie zalewamy słodką miksturą. Uzyskany w ten sposób kefir w smaku przypomina bezalkoholowy szampan. Możemy go wypić od razu po przygotowaniu lub odstawić do lodówki na kilka dni. Kefir wodny posiada cały szereg właściwości zdrowotnych – łagodzi leczenie trądziku, stymuluje system immunologiczny, wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega próchnicy, leczy zaburzenia przewodu pokarmowego oraz oczyszcza organizm.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią