Ananas jadalny – właściwości i zastosowanie

Niektórzy uważają ten owoc za silny afrodyzjak. Podobno plastry ananasa podane z miodem i białym winem rozbudzają zmysły. Jak jest naprawdę? Naprawdę wiadomo tyle, że zawarta w ananasie bromelaina ma wpływ na rozkład białek .Może się on więc sprawdzić jako środek wspomagający odchudzanie…

Ananas pochodzi z Ameryki Południowej. Poza tym uprawiany jest w wielu tropikalnych krajach Afryki. Świeże bądź suszone ananasy są jadane jako owoce lub stanowią składnik różnych potraw (zazwyczaj aromat gotowanego ananasa wzmacnia się dodatkiem różnych przypraw).

Ananas jadalny – właściwości

Zawarta w owocach ananasa bromelaina, to enzym ułatwiający trawienie białek, a także wykazujący działanie przeciwzapalne i gojące. Powoduje wzrost przepuszczalności błon komórkowych, przyspieszając tym samym cofanie się obrzęków.

Ananas jadalny – zastosowanie 

Zielony owocostan ananasa zwiększa apetyt i powoduje poprawę trawienia. Dojrzały owocostan obniża pH soku żołądkowego, a także przeciwdziała wzdęciom. Ze względu na właściwości przeciwzapalne wpływa na zmniejszenie agregacji płytek krwi. Ponadto ananas zalecany jest w leczeniu obrzęków pourazowych lub pooperacyjnych.

UWAGA!
Nie zaleca się podawania ananasa i soku ananasowego dzieciom poniżej 6 roku życia, gdyż bromelaina może podrażniać błony śluzowe, a także spowodować podrażnienie przewodu pokarmowego, biegunkę, czy reakcje alergiczne.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią