Anyż gwiazdkowy

Pierwsze doniesienia na temat anyżu pochodzą z egipskiego papirusu Ebersa (1500 r.p.n.e). Do Polski trafił z średniowieczu dzięki benedyktynom. Bardzo często przypisuje się mu magiczne właściwości. Suszone owoce anyżu noszone na szyi w woreczku niebieskim lub fioletowym (barwy magiczne) mają wyostrzać zdolności parapsychiczne…

Anyż gwiazdkowy pochodzi z górzystych rejonów południowo – wschodniej Azji. Jest to drzewo, które może dożyć 80 lat, jednak na pierwszy zbiór owoców trzeba czekać 10 lat. Należy uważać aby nie mylić ich z shikimi, czyli owocami anyżu japońskiego, który zawiera laktony seswkiterpenowe mogące wywołać drgawki. Powinno się więc stosować owoce anyżu gwiazdkowego tylko ze sprawdzonych źródeł. Owoce różnią się wyglądem – shikimi jest drobniejszy i tworzy nieregularne gwiazdki.

Działanie:
Owoce anyżu gwiazdkowego zawierają olejek eteryczny, który posiadana udowodnione działanie wzmagające skurcze jelit. Surowiec w małych ilościach zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa łagodnie rozkurczająco i wykrztuśnie.

Zastosowanie:
Tradycyjnie anyż gwiazdkowy stosuje się w leczeniu zaburzeń trawienia (odbijanie, wzdęcia)i nieżytów górnych dróg oddechowych. Anyż to także przyprawa szeroko stosowana w kuchniach całego świata. Olejek anyżowy natomiast odnalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i produkcji alkoholu.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

HAVE SOMETHING TO SAY?