Anyż – uniwersalne zioło na zimę i nie tylko…

Anyż – albo się go kocha albo nienawidzi…Rzeczywiście, mimo swojego szerokiego spektrum działania wielu omija go szerokim łukiem, ze uwagi na specyficzny zapach i smak, który może drażnić. Czasem warto się jednak przełamać i sprawdzić jak świetnie leczy chociażby…kaszel! Nasz przepis na pewno postawi Cię na nogi! 😉

Olejek anyżowy i jego moc!

Biedrzeniec anyż to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w celach leczniczych, ale nie tylko! Niemałą karierę zrobiła bowiem także w przemyśle kosmetycznym czy spożywczym (któż z nas nie zna ciasteczek anyżowych! ;)) Ziołolecznictwo wykorzystuje przede wszystkim nasiona anyżu, które swoje dobroczynne właściwości zawdzięczają olejkowi eterycznemu, a konkretnie jego głównemu składnikowi o nazwie anetol. Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że anetol to słowo klucz jeśli chodzi o działanie nasion anyżu.

Anyż – właściwości

Jakie zatem ono jest? Całkiem szerokie i wielokierunkowe. Preparaty anyżu mogą być bardzo pomocne w przypadku zapalenia oskrzeli, astmy czy po prostu zwykłego kaszlu będącego wynikiem infekcji górnych dróg oddechowych (jak kto woli przeziębienia ;)). Anyż znany jest także z właściwości wiatropędnych, przeciwdziała wzdęciom oraz wszelkiemu dyskomfortowi wynikającemu z zaburzeń trawiennych. Bardzo skutecznie pobudza laktację, o czym przekonała się już niejedna mama karmiąca. To nie wszystko! Nasiona anyżu stanowią bogate źródło witaminy B6, A i C oraz minerałów takich jak wapń, potas, żelazo, cynk, mangan i miedź.

Mikstura na kaszel i przeziębienie

Składniki:

  • 5 g ziaren czarnego pieprzu
  • 5 g korzenia imbiru
  • 10 g nasion anyżu

Wykonanie:

  1. Składniki mielimy w młynku do kawy lub dokładnie rozgniatamy, a potem rozcieramy w moździerzu
  2. Otrzymany proszek dodajemy do lekko rozgrzanego miodu (około 5-10 łyżek, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać) i mieszamy tak długo aż składniki się połączą (Uwaga! Mieszanina nie może się zagotować!)
  3. Przełożyć do szklanego słoika

Jak zażywać?

Tak przygotowaną miksturę należy zażywać 2 razy dziennie po ok. ½-1 łyżeczki. Odkrztuszanie ułatwi także zwykła herbata anyżowa, która przy okazji świetnie zadziała na nasz układ trawienny i którą spożywać mogą wszyscy, włącznie z niemowlętami. U tych najmłodszych herbatka anyżowa doskonale łagodzi wzdęcia i bolesne kolki.

Pamiętajcie, że zdrowotne właściwości posiada także ceniony jako przyprawa anyż gwiazdkowy! 🙂

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią