Balsamowiec mirra – właściwości i zastosowanie

Mirra była jednym z darów, jaki Trzej Królowie złożyli narodzonemu Jezusowi. W starożytnym Rzymie stosowano ją w celu leczenia brzusznych dolegliwości bydła, natomiast Persowie leczyli nią oczy. Jakiś czas temu naukowcy z Florencji udowodnili, że mirra posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i miejscowo silnie znieczulające…

Balsamowiec mirra to ciernisty krzew, bądź niewielkich rozmiarów drzewo, które można spotkać we wschodniej Afryce i południowej Arabii. Surowiec leczniczy stanowi gumożywica, która pojawia się w porze deszczowej w miejscach nacięcia drzewa. Najpierw jest to gęsty, mlecznobiały płyn, który w miarę zastygania zmienia barwę na żółtą, a następnie na brązowo czerwoną. Po zastygnięciu płyn przechowuje się w postaci grudek, które mają aromatyczny zapach i lekko gorzkawy smak, bowiem po hebrajsku mirra oznacza „gorycz”.

Balsamowiec mirra – właściwości

Mirra działa odkażająco, co głównie wykorzystywane jest w stanach zapalnych jamy ustnej oraz laryngologii. Zewnętrznie usprawnia gojenie się blizn i zapobiega zakażeniom. Zawarte w gumożywicy olejki eteryczne wykazują również działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Balsamowiec mirra – zastosowanie

Mirra zalecana jest w stanach zapalnych dziąseł, jamy ustnej i owrzodzeniach wynikających z uszkodzeń mechanicznych (np. proteza zębowa). Zewnętrznie surowiec wykorzystywany jest wspomagająco w leczeniu małych ran.

Jak stosować?
Mirrę stosuje się w postaci nalewki 1:5, sporządzonej na 90% etanolu.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią