Bez czarny – właściwości i zastosowanie

Bez czarny to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Jego drobne białe kwiaty pod wpływem promieni słonecznych zmieniają kolor na kremowo-żółty. Legenda mówi, że sadzony niegdyś koło chat bez czarny chronił przed czarownicami…

Bez czarny to krzew osiągający do ok. 6 metrów wysokości. Można go powszechnie spotkać na terenie całej Polski, a także w pozostałej części Europy, Ameryce Północnej oraz Azji Mniejszej. Jako gatunek „zawleczony” występuje także w Australii i Nowej Zelandii.

Bez czarny – właściwości

Zawarte w kwiatach bzu czarnego śluzy roślinne powodują, że napary z nich otrzymane rozrzedzają wydzielinę oskrzelową. Surowiec bogaty jest również w flawonoidy (głównie rutynę) oraz kwasy fenolowe, które wywierają działanie moczopędne. Z kolei owoce bzu czarnego i ich sok znane są głównie ze właściwości napotnych.

Bez czarny – zastosowanie

Kwiaty bzu czarnego wykorzystywane są głównie jako środek moczopędny. Zaleca się je także w stanach grypowych jako preparat napotny. Zewnętrznie surowiec odnalazł zastosowanie w stanach zapalnych krtani, gardła oraz jamy ustnej.

UWAGA!
Nie należy spożywać surowych i niedogotowanych owoców bzu czarnego, ponieważ wywołują nudności i wymioty.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)