Co jest przyczyną alergii pokarmowych?

Najprościej mówiąc alergia pokarmowa to stan, w którym pojawia się nieodpowiednia reakcja immunologiczna organizmu na spożyte produkty lub dodatki do żywności, przy czym pokarmy te są zwykle nieszkodliwe dla ogółu populacji. Alergie pokarmowe mają zwykle podłoże genetyczne i mogą ujawnić się w dzieciństwie lub w życiu dorosłym, przy czym u dzieci zwykle mijają z wiekiem.

Jakie produkty wywołują alergie pokarmowe?

W żywności mogą uczulać jej składniki lub dodawane do niej substancje, które mają wzmacniać smak, poprawiać konsystencję lub przedłużać przydatność do spożycia – jednym słowem chemiczne dodatki do żywności. Na te drugie najczęściej uczuleniem reagują najmłodsi, dlatego szczególnie w ich przypadku należy dbać o przygotowywanie posiłków z produktów zdrowych, świeżych, jak najmniej przetworzonych i pochodzących ze znanego źródła.

Nie ma określonego stężenia alergenu, który wywołuje uczulenie – jest to kwestia indywidualna, u każdej osoby wielkość alergizującej dawki jest inna. Do najczęstszych alergenów pokarmowych zalicza się: zboża zawierające gluten (m.in. pszenica, żyto, jęczmień), mleko i produkty mleczne, orzechy (m.in. orzeszki ziemne i arachidowe), skorupiaki, mięczaki, jaja, ryby, soja, sezam, gorczyca, seler. Warto pamiętać, że nie tylko same wymienione produkty wywołują alergie, ale także wszelkie ich pochodne lub inne produkty, których są składowymi.

Jakie są objawy alergii pokarmowej?

Objawy alergii pokarmowej są dosyć ogólne i niespecyficzne, dlatego często mogą być mylone z symptomami innych chorób. Ich rozpoznanie nie jest łatwe, jednak w procesie diagnostycznym warto wykluczyć inne, poważniejsze schorzenia.Objawy skórne to wysypka, pokrzywka i świąd. Ze strony układu oddechowego mogą pojawić się duszności, kaszel, a nawet obrzęk krtani, towarzyszą im objawy ze strony układu pokarmowego takie jak: nudności, wymioty oraz biegunka. Skrajną formą reakcji organizmu na alergen pokarmowy jest wstrząs anafilaktyczny, który bez szybkiej fachowej pomocy medycznej może doprowadzić nawet do śmierci.

Alergia a nietolerancja pokarmowa – czym się różnią?

Chociaż oba pojęcia związane są z nieprawidłową reakcją organizmu na składniki żywności, to alergia i nietolerancja pokarmowa mają inną przyczynę oraz w dużej mierze różnią się objawami. Alergia pokarmowa jest związana ze wzmożoną reakcją układu immunologicznego na konkretne alergeny, natomiast nietolerancja bazuje na problemach z trawieniem, np. brakiem enzymu rozkładającego konkretny rodzaj pokarmu. Objawy nietolerancji pokarmowej to przede wszystkim: bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, wymioty, biegunka, bóle stawów, mięśni, migrena, zapalenie żył i naczyń kapilarnych (co prowadzi do łatwego siniaczenia się), zmęczenie, objawy depresyjne. Wiele objawów nietolerancji jest mylonych z innymi chorobami, dlatego chorzy latami nie zdają sobie sprawy z obecności nietolerancji związanej z ich dietą.

*źródło: http://www.pta.med.pl/alergia-pokarmowa.html

fot. by epSos .de via flickr.com, creative common licence

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią