Co „siedzi” w pietruszce? – Właściwości i zastosowanie

Gałązka pietruszki może zapewnić nam znacznie więcej niż tylko zieloną ozdobę talerza. Roślina ta prezentuje wielokierunkowe, bardzo szerokie działanie terapeutyczne. To swoista „bomba” witaminowa. Łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C, która obecna jest także w suszonych liściach. Spożywając pietruszkę zapewnimy sobie również sporą dawkę witaminy A, K, B1, B2, kwasu foliowego oraz wielu związków mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i fluoru. Inne grupy związków obecne w pietruszce to olejek eteryczny oraz flawonoidy, które w głównej mierze warunkują silne działanie moczopędne i antyoksydacyjne surowca. Nie zapominajmy także o korzeniu pietruszki! Często niesłusznie go pomijamy, wykorzystując wyłącznie jako składnik wywaru na zupę, podczas gdy historia jego leczniczego zastosowania sięga stuleci.

Na codzienne oczyszczanie organizmu:

Napar: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki zalać 200 ml gorącej wody i odstawić na ok. 15 min. Przecedzić i dodać łyżeczkę miodu. Pić 2-3 razy w tygodniu.

Sok: Przygotowany ze świeżej natki pietruszki sok pij codziennie, zwłaszcza jeśli cierpisz na anemię lub reumatoidalne zapalenie stawów

Na obrzęki:
Zmielony korzeń pietruszki w ilości ok. 1 szklanki zalać 0,5 l wrzątku i odstawić pod przykryciem na noc. Rano przecedzić i przyjmować od 3 do 4 razy dziennie po łyżeczce przed jedzeniem.

Na kamicę nerkową:
2 łyżki rozdrobnionego/zmielonego korzenia pietruszki zalać 0,5 l wrzątku i odstawić pod przykryciem na ok. 5 godzin, następnie przecedzić. Przyjmować po dwie łyżki naparu 4 razy dziennie przed jedzeniem.

Na zapalenie gruczołu krokowego:

2 łyżki rozdrobnionego/zmielonego korzenia pietruszki zalać 0,5 l wody i doprowadzić do wrzenia, odstawić na 12 godzin, a następnie przecedzić. Przyjmować po łyżce 3-4 razy dziennie przed jedzeniem.

Na nieświeży oddech
Za sprawą dużej ilości chlorofilu żucie natki pietruszki pozwala zniwelować przykry zapach z ust, np. czosnku

Uwaga!
Jak wszystkie zioła, tak i pietruszka powinna być stosowana w rozsądkiem i umiarem, zachowując odpowiednie przerwy w kuracjach.
Zażywanie większych ilości pietruszki i jej przetworów przeciwskazane jest w okresie ciąży, ponieważ apiol- jeden z głównych składników zawartego w niej olejku, może wzmagać skurcze macicy. Związek ten w dużych dawkach może także, obok mirystycyny – drugiego ważnego związku olejku eterycznego pietruszki, wywoływać działanie halucynogenne. Nie zaleca się także stosowania kuracji „pietruszkowej” przy zapaleniu nerek.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią