Facebook Image

Zioła od A do Z

Zioła w schorzeniach

Ostatnio dodane

Melisa lekarska

Melisa lekarska

Aloes

Aloes

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa

Grążel żółty

Grążel żółty

Online

Naszą witrynę przegląda teraz 147 gości 

Co to są zioła?


Termin „zioła” bardzo często kojarzony jest ze słowem „ziele”, „zielsko”, czyli potocznie z tymi roślinami, które nie są zaliczane do drzew i krzewów. W rzeczywistości jednak tak nie jest, ponieważ wiele ziół otrzymywanych jest właśnie z kwiatów, liści, kory czy korzeni drzew i krzewów.


Do roślin zielarskich zaliczane są bardzo często różne, pożyteczne dla człowieka gatunki roślin, nie tylko leczniczych, ale i przyprawowych, olejkowych, barwierskich, a nawet stosowanych w garbarstwie. Znaczna ich część zalicza się do kilku z tych grup jednocześnie, a nawet wchodzi w zestaw roślin warzywnych (np. czosnek, cebula, karczoch), kwiatowych (np. nagietek, malwa), rolniczych (np. kukurydza, gryka), pastewnych (koniczyna) czy pszczelarskich (np. ogórecznik).


Surowiec zielarski może stanowić tylko jedną część rośliny, bądź kilka jej części. Każda z nich może być wykorzystywana do różnych celów lub do jednego z nich (np. korzeń dzięgla wykorzystywany jest w lecznictwie, a jego ogonki liściowe stosuje się jako przyprawę). Poszczególne części rośliny mogą bowiem stanowić osobne grupy surowców zielarskich.

Tags:     zioła      rośliny lecznicze