Czekolada – właściwości zdrowotne kakaowego wyrobu

Na całym świecie istnieje mnóstwo zwolenników czekolady. Nie bez powodu nazywana jest ona „kakaowym narkotykiem”, bo  można się nawet od niej uzależnić, na co wskazują regularnie przeprowadzane ankiety. Miłośnicy kakaowego smakołyku, przechodzący na dietę, bez wątpienia nie wyobrażają sobie wykreślenia go z codziennego jadłospisu. Okazuje się, że newsy na temat wysokiej kaloryczności czekolady są tylko mitem, a słodki, kakaowy przysmak  posiada wiele właściwości sprzyjających zdrowiu.

Która czekolada jest najzdrowsza?

Regularne jedzenie czekolady , już w niedużych ilościach, może pozytywnie wpłynąć na samopoczucie i dostarczyć organizmowi wysokiej dawki energii. Ponadto kakaowa słodkość może znacznie poprawić funkcjonowanie całego organizmu. Głównym składnikiem czekolady jest miazga kakaowa, którą wytwarza się podczas długotrwałego i skomplikowanego procesu fermentowania, prażenia oraz mielenia owoców kakaowca. Warto pamiętać, że najważniejszym czynnikiem wskazującym na jakość czekolady jest zawartość w jej składzie miazgi kakaowej.
Czekolady gorzkie i deserowe zawierają zazwyczaj 50-70% miazgi. Czekolady mleczne posiadają śladowe jej ilości, a ich producenci często stosują alternatywę miazgi kakaowca- sproszkowane mleko dodające smaku wyrobom. Która czekolada zatem jest najzdrowsza? Jak wynika z przeprowadzanych analiz, najzdrowszym produktem jest czekolada gorzka, posiadająca co najmniej 50% kakao. To właśnie w jej skład wchodzą polifenole, przeciwutleniacze pozytywnie wpływające na układ odpornościowy, poprawiające krążenie krwi. Jak wynika z badań brytyjskich i niemieckich uczonych, w czasie procesu produkcji czekolady mlecznej, polifenole zostają wyeliminowana ze składu.
Drugą najzdrowszą pod względem kaloryczności i zawartych związków, zaraz po czekoladzie gorzkiej jest czekolada deserowa.

Jak jedzenie czekolady wpływa na zdrowie?

• Dzięki wysokiej zawartości miazgi kakaowej w czekoladach gorzkich i deserowych, regularne spożywanie tych słodkości może wpłynąć na zatrzymanie procesów starzenia, spowalniając powstawanie zmarszczek i pozytywnie wpłynąć na kondycję skóry.
• Amerykańscy naukowcy potwierdzają, że naturalna, ciemna czekolada, dzięki związkom zawartym w składzie przyczyni się do poprawy funkcjonowania układu krążenia: polifenole zapobiegają powstawaniu zatorów, zakrzepów, normalizują stężenie cholesterolu LDL, chronią przed wystąpieniem chorób serca i zawału. Warto zaznaczyć, że regularne spożywanie dziennie 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady zwiększa ilość przeciwutleniaczy we krwi aż o 20%. Dzięki temu usuwane są wolne rodniki, które mogą wpłynąć na przyspieszenie procesu starzenia i uszkodzenia komórek. Dzięki antyoksydantom zmniejsza się też ryzyko wystąpienia nowotworów.
• Czekolada gorzka zawiera alkaloidy, które dodają organizmowi energii oraz poprawiają koncentrację (kofeina i teobromina). Jak mówią badania, tabliczka kakaowego wyrobu zawiera większą dawkę kofeiny niż filiżanka czarnej kawy. Gorzka czekolada przyczynia się też do zwiększenia intensywności pracy mózgu, dlatego też zjedzenie kilku kostek czekolady poleca jest osobom uczącym się.
• Wszędzie głośno o tym, że spożywanie czekolady poprawia nastrój, ale czy wiesz, dlaczego tak się dzieje? Po zjedzeniu kakaowego smakołyku, w ludzkim mózgu wzrasta poziom endorfin i serotoniny. To właśnie one odpowiedzialne są za dobre samopoczucie, zapobiegając powstawaniu depresji i innych chorób związanych z układem nerwowym.
• Ciemna czekolada posiada wysokie ilości magnezu, który odpowiada za prawidłową pracę mięśni i podobnie do serotoniny, poprawia ogólne samopoczucie. Ciekawostką jest fakt, iż magnez przeciwdziała objawom związanym z napięciem przedmiesiączkowym.
• Jak mówią badania przeprowadzone w Helsinkach, gorzka czekolada  wpływa na rozwój płodu u matek w ciąży. Kobiety biorące udział w badaniach, spożywające każdego dnia kilka kostek gorzkiej czekolady, po kilku dniach stały się weselsze, bardziej energiczne i aktywne.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)