Czosnek zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Czosnek znany był i ceniony już w starożytnym Egipcie. Podczas budowy piramid podawano go robotnikom, aby chronić ich od chorób i dodawać siły…

Ojczyzną czosnku są głównie Afganistan oraz Indie. Od tysięcy lat jest on tradycyjnie stosowany w leczeniu różnych dolegliwości.

Czosnek zwyczajny – właściwości 

Czosnek działa silnie bakteriobójczo (zarówno na szczepy bakterii Gram – dodatnich jak i Gram – ujemnych)- uważa się go za naturalny antybiotyk. Wykazuje również działanie grzybobójcze i przeciwrobacze. Cenną właściwością rośliny jest zdolność obniżania poziomu „złego” cholesterolu (frakcja HDL) i trójglicerdów we krwi przy jednoczesnym podwyższaniu poziomu „dobrego” cholesterolu (frakcja LDL), co ma znaczenie w leczeniu i profilaktyce choroby miażdżycowej. Dodatkowo surowiec obniża ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie żółci i procesy trawienne, a także reguluje florę bakteryjną w jelitach i hamuje w nich nadmierną fermentację. Uważa się, że przyjmowanie czosnku obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka.

czosnek

Czosnek zwyczajny – zastosowanie

Czosnek stosuje się w celu ogólnego zwiększenia odporności organizmu. Leczniczo w infekcjach górnych dróg oddechowych, a także w zakażeniach układu moczowego i przewodu pokarmowego (także w robaczycach) oraz hiperlipidemii. Surowiec wykorzystuje się również w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu, w leczeniu i profilaktyce miażdżycy, choroby wieńcowej i nadciśnienia tętniczego. Zewnętrznie natomiast w trudno gojących się ranach i grzybicach.

Dostępny w formie:
kapsułek
tabletek
płynnego wyciągu
proszku
świeżego surowca

Ciekawostka:
Intensywny zapach czosnku można zniwelować żując natkę pietruszki lub selera.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią