Czym jest Lukuma i dlaczego warto ją spożywać?

Lukuma jest egzotycznym owocem pochodzącym z zakątków Ameryki Południowej. Rośnie głównie w okolicach Chile, Ekwadoru i Kolumbii. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, usprawniające cały organizm, uważana jest za jeden z najbardziej wartościowych i cenionych owoców. Dowiedz się, dlaczego regularne spożywanie Lukumy jest tak ważne dla ludzkiego zdrowia.

Historia odkrycia Lukumy

Ten aromatyczny owoc, jakim jest Lukuma został odkryty przez Europejczyków w XVI wieku. Początkowo rósł na terytoriach zajętych przez Imperium Inków. Od tamtej pory, często spożywano go, ze względu na właściwości zdrowotne. Lukuma uważana była za owoc wspomagający płodność. Obecnie nazywa się ją „złotem inków”, ze względu na region, w którym została odkryta.

Lukuma – właściwości

Lukuma jest owocem o bardzo wyrazistym, pomarańczowym kolorze, który wskazuje na wysoką zawartość beta-karotenów. Jej smak jest bardzo słodki, dlatego często nazywa się ją „deserowym awokado”. Ten egzotyczny owoc posiada wiele witamin i składników odżywczych:

  • Żelazo
  • Antyoksydanty
  • Błonnik
  • Beta karoteny
  • Potas
  • Wapń
  • Magnez
  • Cynk
  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B

Lukuma – działanie

Wspomaga pracę układu trawiennego – reguluje procesy trawienne, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, zapobiega powstawaniu problemów z żołądkiem, normalizuje częstotliwość wypróżnień

Przyczynia się do zrzucenia zbędnych kilogramów – lukuma jest owocem, który po zjedzeniu, przed dłuższy czas powoduje uczucie sytości.

Antyoksydacyjne – ze względu na zawarcie w swym składzie wysokiej ilości antyoksydantów, zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia procesów starzenia się organizmu

Polecana cukrzykom – Mimo tego, że Lukuma jest owocem posiadającym bardzo słodki smak, nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi (posiada węglowodany o niskim indeksie glikemicznym)

Wspiera pracę układu immunologicznego – zawiera beta karoteny i witaminę C, które przyczyniają się do zwiększenia odporności całego organizmu. Odpowiadają również za prawidłową kondycję wzroku, usprawnianie procesów wzrostu i rozwoju (polecana dzieciom)

Wzmacnia budowę kości i zębów – zawiera wysoką ilość wapnia (polecana dzieciom i osobom, które nie mogą spożywać nabiału)

Zapobiega powstawaniu anemii – wysoka zawartość żelaza

Wspiera pracę układu nerwowego – dzięki zawartości magnezu, przyczynia się do utrzymania prawidłowej kondycji i kurczliwości mięśni

Reguluje ciśnienie krwi – ze względu na wysoką ilość potasu, polecana osobom z nadciśnieniem

Wspiera pracę tarczycy – odpowiada za produkcję i funkcjonowanie hormonów wydzielanych przed tarczycę

Posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe – poprawia odporność organizmu

Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci – dzięki zawartości witamin z grupy B

Wspiera pracę układu nerwowego – witaminy z grupy B odpowiadają za utrzymanie prawidłowej kondycji mózgu

Wspomaga proces gojenia się ran i zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian skórnych – witamina C i A

Lukuma w proszku

Peruwiański owoc dostępny jest również w wersji w proszku. Dzięki temu, że składa się on w 100% z czystego owocu, możemy być pewni, że zachowuje wszystkie witaminy i składniki odżywcze, wspomagające funkcjonowanie całego organizmu. Owoc w wersji zmielonej możemy dodawać do soków i napojów.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią