Dlaczego warto pić Yerba Mate?

Yerba Mate jest naparem przygotowywanym z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Największą popularnością cieszy się w Ameryce Południowej (szczególnie w Paragwaju, Urugwaju, Brazylii i Argentynie) jednak również w krajach europejskich docenia się jej zdrowotne właściwości. Dowiedz się dlaczego warto regularnie pijać Yerba Mate.

Liście ostrokrzewu paragwajskiego rosną głównie w Ameryce Południowej, gdzie panują idealne warunki do uprawy tej rośliny. Yerba Mate dla wielu koneserów stanowi idealny zamiennik kawy czy herbaty. Prawdziwi zwolennicy tego roślinnego naparu pijają go w specjalnym naczyniu przez charakterystyczną metalową słomkę.

Właściwości zdrowotne Yerba Mate

Dzięki zawartości wielu witamin i mikroelementów, Yerba Mate jest napojem pozytywnie wpływającym na funkcjonowanie całego organizmu. Wpływa między innymi na procesy trawienne, oczyszcza krew z toksycznych substancji, wzmacnia odporność, wpływa na pracę serca i całego układu krążenia.

Regularne picie Yerba Mate wpływa na:

• Ochronę organizmu przed powstaniem nowotworów
• Oczyszczenie organizmu z toksyn
•Zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL oraz zwiększenie dobrego cholesterolu (dzięki temu obniża się ryzyko      wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego)
• Przyspieszenie procesów przemiany materii
• Wspomaganie odchudzania (zwiększa uczucie sytości na długi czas)
• Zapobieganie chorobom serca i chorobom całego układu krążenia (poprawia krążenie krwi)
• Chroni organizm przed powstaniem grzybów, pasożytów i zapaleń
• U cukrzyków wpływa na zmniejszenie procesów powodujących powikłania chorobowe
• Wspiera układ odpornościowy (pobudza komórki odpornościowe)
• Poprawia pamięć i koncentrację (zapobiega powstaniu choroby Alzheimera czy Demencji Starczej)
• Zwiększa kondycję skóry, włosów i paznokci (nadaje im blasku, poprawia stan cebulek włosowych i płytek paznokcia, wygładza skórę, tworzy barierę ochronną przed czynnikami środowiska zewnętrznego)
• Pozytywnie wpływa na samopoczucie i działa antydepresyjnie
• Dodaje energii i witalności
• Oczyszcza krew z substancji toksycznych
• Działa przeciwreumatycznie
• Oczyszcza nerki
• Wspomaga leczenie wielu alergii
• Wspomaga pracę jelit (regeneruje ściany jelit)
• Wspomaga pracę żołądka (odbudowuje ściany żołądkowe)
• Działa korzystnie na wzrok
• Wzmacnia kondycję kości i zębów

Szczegółowy skład Yerba Mate

Yerba Mate wykazuje działania zdrowotne dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Najważniejszymi z nich są:

• Potas (88,83 mg na 100 g produktu)- wspomaga pracę serca oraz procesy odpowiadające za dostarczenie tlenu do    mózgu)
• Wapń (58,60 mg na 100 g produktu)- wpływa pozytywnie na kości oraz stan tkanek
• Siarka (57,60 mg na 100 g produktu)- wspomaga leczenie chorób skóry oraz odpowiada za jej prawidłową kondycję
• Magnez (57,12 mg na 100 g produktu)- odpowiada za kondycję kości i zębów, bierze udział w procesach przemiany  węglowodanów, białek i tłuszczy, pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną
•  Fosfor (52,33 mg na 100 g produktu)- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek
• Mangan (34,45 mg na 100 g produktu)- istotny składnik krwi i kości, odpowiada z prawidłową pracę mózgu i kondycję nerwów
• Sód (11,26 mg na 100 g produktu)- wspiera pracę mięśni
• Witamina C (4,96 mg na 100 g produktu)- wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza proces gojenia się ran
• Krzem (6,31 mg na 100 g produktu)- działa antyoksydacyjnie, podnosi odpornośc organizmu, wzmacnia kondycję włosów i paznokci
• Witamina B2 (3,80 mg na 100 g produktu)- wspiera pracę układu nerwowego, oddechowego, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz błon śluzowych
•  Żelazo (2,17 mg na 100 g produktu)- bierze udział w procesach transportu hemoglobiny
• Witamina B3 (1,72 mg na 100 g produktu)- zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, usuwa substancje toksyczne, wspiera pracę układu nerwowego, wzmacnia psychikę oraz kondycję skóry i włosów
• Witamina B1 (1,26 mg na 100 g produktu)- wspomaga proces gojenia się ran, wykazuje działanie przeciwbólowe
• Witamina B6 (0,83 mg na 100 g produktu)- wpiera pracę układu nerwowego, trawiennego, wpływa na złagodzenie bólów miesiączkowych

Jak parzyć Yerba Mate?

Istnieje wiele sposobów parzenia naparu paragwajskiego, które powstały ze względu na preferencje różnych koneserów. Jeśli rozpoczynasz swoją przygodę ze spożywaniem Yerba Mate, zastosuj poniższy przepis na prawidłowe parzenie napoju.
Do przygotowania naparu niezbędne są: tykwa lub inne naczynia przeznaczone do parzenia Yerba Mate oraz specjalna słomka, która służy do spożywania Yerba Mate (zwana bombillą).

1. Włóż słomkę do naczynia i wsyp ususzone liście (w ilości takiej, aby pokryła połowę tykwy)
2. Zalej liście gorącą wodą (powinna mieć 70-80 stopni Celsjusza), w ilości odpowiadającej indywidualnym preferencjom (im mniej wody tym mocniejszy napar)
3. Warto poczekać kilka minut, aż napój zaparzy się i nabierze wyrazistego smaku
4. Ważne jest, aby nie używać słomki do zmieszania napoju! Bombilla musi pozostać nieruchoma, dopóki nie wykorzystamy jej do picia
5. Po zaparzeniu napar jest gotowy do wypicia

Warto wspomnieć, że te same liście Yerba Mate można parzyć kilka razy z rzędu, póki nie stracą charakterystycznego, wyrazistego smaku (nawet do 5 razy).

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią