Flawonoidy – z czym to się je?

W ostatnim dziesięcioleciu związki flawonoidowe wzbudzają duże zainteresowanie, szczególnie w świecie nauki, skąd docierają coraz to nowe informacje na temat niezwykle dobroczynnego wpływu tych związków na organizm ludzki…

Co to są flawonoidy?

Pod względem chemicznym flawonoidy to rozpuszczalne w wodzie organiczne związki polifenolowe, których cząsteczki zawierają 15 atomów węgla. Jest to niezwykle obszerna grupa substancji pochodzenia naturalnego, w której zidentyfikowano już ponad 6000 tysięcy różnych związków występujących powszechnie we wszystkich częściach roślin: liściach, owocach, kwiatach, a nawet korzeniach i nasionach! Wśród nich wyróżnić można m.in. flawony, flawonole, chalkony, izoflawony i antocyjany. W każdej z wymienionych grup występują setki, a nawet tysiące flawonoidów!

Nazwa flawonoidy pochodzi od greckiego słowa „flawa”, co oznacza żółty, bowiem związki te mają charakter barwnikowy – wyizolowane z roślin, „czyste” flawonoidy zazwyczaj są koloru żółtego i to dzięki nim rośliny przybierają piękne barwy, od żółtych po czerwone.

Flawonoidy – działanie

Liczne badania potwierdzają, że flawonoidy wykazują silne działanie antyoksydacyjne i neutralizują wolne rodniki, minimalizując tym samym ich niekorzystny wpływ na nasz organizm. Wolne rodniki to bardzo niestabilne cząsteczki, które na skutek utraty elektronu charakteryzują się dużą reaktywnością. „Poszukując” brakującego elektronu, zapewniającego stabilność, wolne rodniki utleniają zdrowe komórki naszego ciała, powodując przy tym uszkodzenia. Niestety poza naturalnymi procesami biochemicznymi, w których wolne rodniki powstają jako produkty uboczne, także otaczające środowisko serwuje nam niemałą dawkę tych „cichych zabójców”, a mowa m.in. o dymie papierosowym, wysoko przetworzonej żywności, alkoholu, promieniowaniu elektromagnetycznym, nadmiernej ekspozycji na słońce, a nawet stresie. Flawonoidy neutralizują i stabilizują wolne rodniki w taki sposób, aby nie mogły one uszkadzać komórek i tkanek oraz wywoływać licznych schorzeń, takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroby serca czy nowotwory.

Co jeszcze?

Związki flawonoidowe są ponadto znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antyalergicznych i przeciwwirusowych. Mogą zmniejszać ryzyko zapalenia stawów, osteoporozy, alergii i choroby wirusowej spowodowanej m.in. przez wirus Herpes simplex, wirusy paragrypy i adenowirusy.

Inną ważną korzyścią wynikającą ze spożywania flawonoidów jest  hamowanie agregacji płytek krwi istotne zwłaszcza w leczeniu chorób żył (żylaki kończyn dolnych, żylaki odbytu). Związki te zapobiegają także powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach, zmniejszając tym samym ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz zawału.

Flawonoidy – występowanie

Flawonoidy występują w żywności pochodzenia roślinnego, zwłaszcza owocach i warzywach. Szczególnie bogatym źródłem tych związków są owoce cytrusowe, a także truskawki, jagody, banany, winogrona. Ponadto rośliny strączkowe, szpinak, buraki, cebula, papryka, marchew i wiele innych, a także surowce zielarskie! Tutaj śmiało można wymienić m.in. Ginkgo biloba czyli miłorząb dwuklapowy, głóg, lipę, skrzyp, fiołka, zieloną i białą herbatę. Dla miłośników słodkiego i koneserów wina dobra informacja -flawonoidy znajdziemy także w czekoladzie i czerwonym trunku.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią