Glistnik jaskółcze ziele – dar niebios

Łacińska nazwa glistnika, czyli chelidonium wywodzi się od słów coeli donium, co znaczy „dar niebios”. Według dawnych wierzeń roślina ta zakwitała wraz z przylotem jaskółek na wiosnę, przekwitała natomiast gdy jaskółki odlatywały; stąd nazywa się ją także jaskółczym zielem. Po dziś dzień to powszechnie rosnące przy drogach zioło budzi zainteresowanie badaczy, a dzięki swojemu zróżnicowanemu działaniu jest z powodzeniem stosowane w wielu schorzeniach.

Zawarte w glistniku alkaloidy powodują wzrost wydzielania żółci, a także ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Ponadto odpowiadają za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości rośliny. Działają przeciwskurczowo na przewód pokarmowy i powodują spadek ciśnienia tętniczego krwi. Badania potwierdzają także ich aktywność antyrakową, co wykorzystuje się w niektórych preparatach przeciwnowotworowych.

Świeży sok wyciśnięty z łodygi glistnika skutecznie usuwa brodawki skórne zwane potocznie kurzajkami. Wystarczy posmarować nim dokładnie brodawki, które przed zabiegiem powinno zmiękczyć się ciepłą wodą z mydłem i wytrzeć w ręcznik. Po kilku lub kilkunastu dniach będziemy mogli bezpowrotnie zapomnieć o problemie kurzajek.

Trzeba także wspomnieć o kojącym wpływie glistnika na układ nerwowy, co w ostatnim czasie szczególnie budzi zainteresowanie wielu naukowców. Udowodniono bowiem, że zawarta w zielu glistnika protopina działa uspokajająco. Wykazuje ona działanie GABA-ergiczne i tym samym okazuje się skuteczna w leczeniu m.in. nerwic wegetatywnych czy niektórych stanów lękowych.

Napar z glistnika sporządzamy z jednej łyżeczki suchego ziela, którą zalewamy filiżanką wrzącej wody i pozostawiamy na ok. 10 min pod przykryciem, a następnie przecedzamy. Można pić 2-3 filiżanki dziennie. Należy mieć jednak na uwadze to, że duże dawki glistnika mogą wywierać działanie toksyczne na organizm.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

HAVE SOMETHING TO SAY?