Facebook Image

Zioła od A do Z

Zioła w schorzeniach

Ostatnio dodane

Arcydzięgiel litwor

Arcydzięgiel litwor

Żurawina

Żurawina

Grążel żółty

Grążel żółty

Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny

Online

Naszą witrynę przegląda teraz 26 gości 
( 18 Votes )
HERBATY ZIOŁOWE...WARTO PIĆ? 4.6 out of 5 based on 18 votes.

HERBATY ZIOŁOWE...WARTO PIĆ?

Herbata stosowana jest od tysięcy lat nie tylko jako zwykły napój, ale także środek łagodzący i leczący różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne. Szczególnie szeroki zakres działania terapeutycznego wykazują herbaty ziołowe, które w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. Są one idealnym połączeniem przyjemnego z pożytecznym, czyli niepowtarzalnego smaku z dobroczynnym wpływem na nasz organizm.

Czarna, zielona i czerwona herbata zawierają polifenole, które są przeciwutleniaczami i chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Liczne badania naukowe wykazały, że polifenole wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a regularne picie herbaty może obniżać ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku.

Herbaty ziołowe, w przeciwieństwie do wymienionych wyżej herbat "pochodzących" z drzewa herbacianego Camellia sinensis, to w rzeczywistości napary, które przyrządza się z m.in. z kwiatów, korzeni, owoców i innych części roślin.

Nie zawsze zawierają one tyle polifenoli ile np. herbata zielona, ale także wykazują wielokierunkowe działanie lecznicze, m.in.:

  • działają uspokajająco i ułatwiają zasypianie
  • wspomagają pracę serca
  • regulują ciśnienie tętnicze krwi
  • zwalczają zaburzenia trawienne
  • działają energetyzująco i oczyszczająco na organizm
  • poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • działają wspomagająco w leczeniu otyłości

Dodatkowe walory herbat ziołowych to niewątpliwie ich aromat i smak. Stanowią one również dobrą alternatywę dla osób  poszukujących napojów bezkofeinowych.

Poniżej przedstawiamy kilka popularnych ziół często stosowanych jako składnik naparów:

kwiat rumianku - znany jest ze swych właściwości uspokajających, przeciwzapalnych i rozkurczających (zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego)

kwiat (a właściwie kielichy kwiatowe) hibiskusa - obniża wysokie ciśnienie krwi i podwyższony poziom cholesterolu,  działa antybakteryjnie oraz przeciwutleniająco

kwiat i owoc głogu - działa wzmacniająco na serce

trawa cytrynowa - orzeźwia, zwiększa zdolność koncentracji

liść mięty pieprzowej - niezastąpiony w leczeniu niestrawności, pomaga odświeżyć oddech

liść melisy - wykazuje działanie uspokajające, relaksujące

kwiat lipy - posiada właściwości rozgrzewające, wykorzystywany zwłaszcza w stanach przeziębienia

liść pokrzywy - oczyszcza organizm, stanowi bogate źródło witamin i minerałów

liść szałwii - działa antyseptycznie, zmniejsza wydzielanie potu (uwaga mamy karmiące! liść szałwii hamuje laktację)

nasiona kopru - działają wiatropędnie, bardzo często herbatki z kopru stosowane są u niemowląt jako środek łagodzący kolki

Bez wątpienia "herbaty" ziołowe stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób, które w naturalny sposób chcą wspomagać swoje zdrowie. Należy jednak pamiętać, że w wielu przypadkach regularne przyjmowanie preparatów ziołowych, także  naparów, powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem.

 


Tags:     herbaty ziołowe      przeciwutleniacze      polifenole      herbata zielona