Karczoch zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Już w IV w. p.n.e. działanie karczocha opisał jeden z uczniów Arystotelesa. Warzywo to posiada szereg właściwości terapeutycznych, m.in. zapobiega rozwojowy miażdżycy. Z uwagi na jego skuteczne działanie przeciwcholesterolowe, Polski Komitet Zielarski ogłosił karczocha rośliną leczniczą 2000 roku…

Karczoch zwyczajny jest byliną pochodzącą najprawdopodobniej z rejonów Morza Śródziemnego. Przez długi czas walory smakowe tej rośliny przesłaniały jego przydatność w lecznictwie. Jego działanie lecznicze zostało potwierdzone badaniami dopiero niedawno.

Karczoch zwyczajny – właściwości

Liść i ziele karczocha ze względu na obecność składnika – cynaryny, działają żółciotwórczo, żółciopędnie oraz regenerująco na komórki miąższu wątroby, uszkodzone także w wyniku zatruć Ponadto substancja odpowiada za obniżanie poziomu kwasów tłuszczowych i cholesterolu w surowicy krwi (spadkowi ulega poziom „złego” cholesterolu, natomiast stężenia „dobrego” cholesterolu podnosi się). Dodatkowo karczoch działa oczyszczająco, odtruwająco i lekko moczopędnie.

Karczoch zwyczajny – zastosowanie

Karczocha zaleca się stosować w zaburzeniach funkcji wątroby, woreczka żółciowego, w problemach z odpływem żółci oraz jako środek wspomagający trawienie. Jest ponadto wykorzystywany jako środek pomocniczy w hipercholesterolemii.

Dostępny w formie:
kapsułek
soku

Ciekawostka:
Ze względu na zawartą w karczochu inulinę, która hamuje trawienie pokarmów, karczoch może regulować poziom glukozy we krwi po posiłku, co jest istotne w przypadku osób cierpiących na cukrzycę.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)