Kardamon nie jedno ma imię…właściwości i zastosowanie

Kardamon należy do rodziny Imbirowatych i znany jest przede wszystkim jako orientalna przyprawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. W naszej szerokości geograficznej stosowana niezwykle rzadko, zazwyczaj jako aromatyczny dodatek do deserów i kawy. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że kardamon to również środek leczniczy łagodzący problemy trawienne wywołane m.in. spożywaniem czosnku i cebuli!

Kardamon – właściwości

Kardamon uprawiany jest tylko w kilku miejscach na świecie: na Sri Lance, w Chinach, Laosie, Wietnamie, Nepalu, Indiach i Gwatemali. Obok szafranu stanowi drugą, najdroższą przyprawę świata. Jego nasiona zawierają wiele ważnych składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor czy siarka, a ponadto olejek eteryczny, któremu w głównej mierze przypisuje się działanie rozkurczające, a nawet przeciwbólowe.

Kiedy zatem warto sięgnąć po kardamon?

Niestrawność
Przyprawa ta skutecznie zwalcza nudności, wymioty, zaparcia, wzdęcia, a także wzmaga apetyt. Wystarczy przyjmować ją w formie naparu. W tym celu łyżeczkę świeżo zmielonych nasion zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na 15 min. Popijamy 3 razy dziennie na około 15-30 min przed jedzeniem.

Halitoza
Nasiona kardamonu stanowią jeden z najskuteczniejszych środków stosowanych w zwalczaniu halitozy. Ich regularne żucie pozwala na szybkie pozbycie się przykrego zapachu z ust, zwłaszcza po spożyciu czosnku, cebuli czy alkoholu.

Kaszel i przeziębienie
Napary zawierające w składzie kardamon doskonale sprawdzą się również w łagodzeniu objawów przeziębienia, przede wszystkim kaszlu. Ostry, korzenny aromat związany z obecnością dużych ilości olejku eterycznego zawierającego m.in. kamforę i eukaliptol, skutecznie usuwa nieżyt nosa oraz udrażnia zatoki. Zmieszaj ze sobą kilka nasion kardamonu i czarnego pieprzu, dodaj kilka goździków oraz plaster imbiru. Zalej dwoma szklankami wody i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. Tak przygotowany napar pij 2 razy dziennie, rano i wieczorem, z dodatkiem łyżeczki miodu.

Co jeszcze warto wiedzieć?

•  Kardamon działa moczopędnie i odtruwająco, zawarte w nim antyoksydanty skutecznie oczyszczają organizm z wolnych rodników
•  Olejek eteryczny obecny w nasionach kardamonu zapobiega rozwojowi bakterii, wirusów i grzybów, ponadto wywiera działanie przeciwzapalne, a także wykorzystywany jest w aromaterapii do leczenia depresji
•  Badania naukowe dowiodły dobroczynnego wpływu kardamonu na układ krążenia, m.in. w nadciśnieniu tętniczym, a także podwyższonym poziomie cholesterolu. Ponadto wykazano działanie ochronne przed niektórymi nowotworami, m.in. nowotworem jelita grubego.
•   Napar przyrządzony z kilku nasion kardamonu to także niezwykle efektywny środek na pozbycie się czkawki!

A zatem…pijąc pyszną kawę z kardamonem, poza niezwykle przyjemnymi doznaniami smakowymi, możemy przy okazji zyskać wiele dodatkowych korzyści zdrowotnych, a może i coś więcej? Pamiętajmy, że przyprawa ta od wieków stosowana jest jako skuteczny afrodyzjak! 🙂

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)