Lucerna – właściwości i zastosowanie

Lucerna – roślina królowa?

Choć nazwa lucerna nie jest nikomu obca, mało kto na jej temat wie więcej niż to, że jest rośliną. Wywodzi się z Azji i jest uważana za jedno z pierwszych, znanych ludzkości ziół. Historia jej wykorzystania przez tradycyjną medycynę ludową sięga zamierzchłych czasów, bo aż starożytności. Do Europy lucerna została przywieziona przez Aleksandra Wielkiego. Jej angielska nazwa alfalfa wiąże się z arabskim zwrotem al-fac-facah, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „ojciec wszystkich produktów spożywczych”. Roślina ta należy do rodziny Bobowatych (podobnie jak groch i fasola), a najbardziej znanym gatunkiem jest lucerna siewna (Medicago sativa). Ze względu na wysokie wartości odżywcze, wykorzystywana jest powszechnie na całym świecie jako pasza dla zwierząt.

Lucerna – właściwości odżywcze

Lucerna to istna bomba odżywcza! Zawiera w zasadzie wszystkie witaminy z grupy B oraz A, D, E i K. Odnajdziemy w niej także szereg związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy potas. To ponadto bogate źródło błonnika, chlorofilu i białka, którego spore ilości zawiera zwłaszcza po ususzeniu. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze lucerny, na tle innych roślin plasuje się rzeczywiście wysoko. Co sprawia, że ma w sobie aż tyle „dobroci”? Wynika to z niezwykle rozbudowanego systemu korzeniowego, który może sięgać nawet do 15 metrów w głąb ziemi. Dzięki niemu roślina może wchłaniać spore dawki witamin i minerałów.

Lucerna – właściwości zdrowotne

Tradycyjna medycyna chińska korzystała z liści lucerny w celu pobudzenia apetytu i leczenia wrzodów. Ajurweda zalecała jej stosowanie jako środka łagodzącego stany zapalne stawów. Rdzenni Amerykanie z kolei wykorzystywali lucernę do walki ze szkorbutem. Jej nasiona służyły im jako środek zagęszczający oraz dodatek odżywczy (m.in. składnik wzmacniających toników), a także stanowiły remedium na ukąszenia owadów (w formie okładów). Lucerna wykorzystywana była także jako środek mlekopędny u krów oraz kobiet karmiących piersią. Choć w Polsce jako zioło jest nieco pomijana, docenia się ją niezmiennie w wielu zakątkach świata, a lista jej dobroczynnych właściwości leczniczych jest dość obszerna. Lucerna działa wielokierunkowo:

  •  oczyszcza drogi moczowe
  •  oczyszcza krew i wątrobę
  •  działa  zasadowo, zmniejsza zakwaszenie organizmu
  •  reguluje pracę jelit
  •  łagodzi problemy trawienne
  •  działa wykrztuśnie
  •  obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega  powstawaniu blaszki  miażdżycowej
  •  pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi
  •  wzmacnia serce i układ nerwowy
  •  działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo

Lucerna ułatwia wchłanianie węglowodanów i białka. Jej dobroczynne działanie zauważalne jest szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku. Znakomicie wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia, dodaje wigoru, a także ułatwia zasypianie. Ponadto łagodzi bóle stawów, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza moczowego i prostaty. Z uwagi na obecność izoflawonów o działaniu estrogennym coraz częściej wykorzystywana jest także w łagodzeniu uciążliwych objawów związanych z okresem przekwitania oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Lucerna w codziennej diecielucerna siewna

Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne oraz walory odżywcze, lucerna z powodzeniem może zostać włączona do codziennej diety. Jej słodko-gorzki, ziemisty, nieco orzeźwiający smak sprawia, że można stosować ją nie tylko w formie naparów, ale także jako składnik sałatek, zup czy zapiekanek, którym nada ciekawego aromatu. Na rynku dostępne są ponadto suplementy diety (np. lucerna w formie tabletek) adresowane szczególnie do osób w trakcie rekonwalescencji, wymagających ogólnego wzmocnienia organizmu, podniesienia odporności, borykających się z miażdżycą, stanami zapalnymi dróg moczowych czy dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Dodatkowo, przez obecność chlorofilu oraz cynku, lucerna zalecana jest osobom cierpiącym na halitozę.

Napar z lucerny o działaniu przeciwstresowym

  • 15g szyszek chmielowych
  • 30g ziela lucerny
  • 15g korzeni kozłka

Wykonanie: Dwie łyżki ziół należy zalać 500 ml wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia na ok. 15-20 min. Pić trzy razy dziennie po posiłku.

Środki ostrożności

Surowiec zawiera spore dawki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), dlatego -aby uniknąć ich kumulacji, kurację lucerną powinno się prowadzić nie dłużej niż 2-3 miesiące. Nie należy ponadto stosować jej w przy jednoczesnym przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią