Mącznica lekarska – właściwości i zastosowanie

Mącznica lekarska to pradawna nordycka roślina lecznicza. Już w XVIII w. zalecana była osobom chorującym na nerki i mającym śluz w moczu. Jej nazwa wiąże się z mączystym smakiem owoców, które pojawiają się pod koniec pory letniej…

Mącznica lekarska zwana inaczej niedźwiedzią jagodą lub niedźwiedzim gronem to niewielka krzewinka o płożących się pędach. Jej owoce to intensywnie czerwone jagody przypominające swoim wyglądem jagody borówki brusznicy, różnią się jednak smakiem.

Mącznica lekarska – właściwości

Surowiec leczniczy stanowią liście mącznicy lekarskiej. Zawarte w nich glukozydy fenolowe (głównie arbutyna) hydrolizują w moczu i uwalniają związek czynny – hydrochinon, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne na drogi moczowe. Po przyjęciu wyciągu z surowca bakteriobójcze stężenie hydrochinonu w moczu utrzymuje się nawet przez kilka godzin.

Mącznica lekarska – zastosowanie

Liść mącznicy lekarskiej wykorzystywany jest w leczeniu zakażeń dróg moczowych (zapalenie pęcherza, zapalenie cewki moczowej). Skuteczne działanie surowca wiąże się wyłącznie z zasadowym odczynem moczu. W związku z tym w trakcie leczenia należy zachowywać dietę zasadową -bogatą w warzywa i owoce, a ubogą w mięsa, wędliny oraz produkty mleczne. Należy także unikać połączeń mącznicy z żurawiną, która stosowana w zakażeniach bakteryjnych dróg moczowych silnie zakwasza mocz.

UWAGA!

Ze względu na obecność hydrochinonu, a także garbników, mącznica lekarska nie powinna być przyjmowana przez kobiety ciężarne, karmiące piersią oraz dzieci poniżej 12 roku życia. Terapii nie wolno prowadzić dłużej niż tydzień i nie należy jej powtarzać częściej niż 5 razy do roku.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią