Magnez – lek na stres?

Choć każdy człowiek inaczej reaguje na stres – jedni potrafią go opanować, innych pochłania bez reszty – to jednak wewnątrz naszego organizmu stres może odbijać się bardzo wyrazistym echem. Jednym z czynników, które sprzyjają zmniejszeniu odporności na stres, jest niedobór magnezu. Z drugiej strony, długotrwały stres przyczynia się do szybszej utraty magnezu. W takiej sytuacji warto zadbać o regularne uzupełnianie tego cennego minerału.

Życiowe role magnezu

Oprócz zapobiegania konsekwencjom stresu i zmniejszania podatności na stres magnez odgrywa wiele istotnych ról, dzięki którym organizm może sprawnie działać. Bierze udział w procesach metabolicznych: w przemianie kwasów nukleinowych, białek i węglowodanów, dostarczając energię do wszystkich komórek. Ma także duży wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi, poziom cholesterolu, pracę serca, układu naczyniowego i układu odpornościowego. Nie można zapomnieć również o nieocenionym wpływie magnezu na układ nerwowy: wspomaga pamięć, koncentrację i sprawność procesów myślowych. Poprzez swój udział w syntezie serotoniny, magnez pozytywnie oddziałuje też na nasze samopoczucie.

Objawy niedoboru magnezu

Brak magnezu często objawia się bolesnymi skurczami w łydkach – organizm, który nie otrzymuje dostatecznej dawki tego pierwiastka, zaczyna pobierać go ze swego rodzaju rezerwuaru, jakim są mięśnie. Daleko idące konsekwencje takiego niedoboru to skurcze tętnic wieńcowych, które mogą doprowadzić do zawału. Długotrwały brak magnezu zwiększa podatność na stres i zmęczenie, a także rozdrażnienie i nadpobudliwość, połączoną niekiedy z zaburzeniami snu. Pojawiają się także problemy z zapamiętywaniem i koncentracją uwagi. Najmniejszy wysiłek może wówczas wydawać się przeszkodą nie do pokonania.

Magnez w jedzeniu

Chcąc zapewnić sobie właściwą ilość składników mineralnych, trzeba przede wszystkim pamiętać o zdrowym odżywianiu. W dostarczaniu organizmowi magnezu pomoże dieta bogata w takie produkty, jak:

  • fasola i groch
  • otręby pszenne i płatki owsiane
  • kasza gryczana
  • pestki dyni i słonecznika
  • orzechy laskowe, pistacjowe i migdały
  • szpinak
  • soja
  • banany
  • kakao

Warto jednak wiedzieć, że magnez z produktów spożywczych wchłania się jedynie w ok. 50%. Dlatego w przypadku niedoborów magnezu lub w sytuacjach wzmożonego stresu warto uzupełnić jadłospis suplementami diety zawierającymi magnez.

Jaki magnez jest najlepszy dla organizmu?

Wybierając suplement diety, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na przyswajalność magnezu, jaki jest w nim zawarty. „Optymalną formą chemiczną tego biopierwiastka do podawania doustnego jest mleczan, cytrynian i asparaginian magnezu, które są znacznie lepiej przyswajalne niż tlenek czy węglan” – czytamy na portalu https://www.magneb6.pl/Wchlanialnosc%20magnezu/sole-magnezu-i-ich-przyswajalnosc. Cytrynian magnezu wspomaga układ nerwowy i naczynia krwionośne, reguluje poziom cukru i syntezę białek. Natomiast mleczan magnezu jest odpowiedzialny m.in. za właściwe stężenie potasu i wzmacnianie struktury kości. Na zwiększenie przyswajalności magnezu duży wpływ ma witamina B6, która jest dodatkowym wsparciem systemu nerwowego i odpornościowego.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią