Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Popularny „mlecz” i „dmuchawiec”. Powszechnie zwalczany przez ogrodników, wysoko ceniony przez zielarzy. Starożytni Grecy wykorzystywali zawarty w mniszku sok mleczny przy zapaleniach oczu. Dzisiaj wiadomo, że wywiera dobroczynne działanie na wątrobę i nie tylko…

Mniszek lekarski występuje Ameryce Północnej, Azji i Europie. W Polsce można go spotkać od kwietnia do lipca niemal na każdej łące, trawniku czy ugorze. Jest to roślina miododajna, osiągająca do 30cm wysokości o charakterystycznych, lancetowatych liściach.

Mniszek lekarski – właściwości

Surowiec zielarski stanowią liście i korzenie mniszka lekarskiego. Roślina wykazuje działanie żółciopędne (zwłaszcza świeży sok!), moczopędne, a także powoduje wzrost wydzielania soku żołądkowego. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, działa rozkurczowo, odtruwająco i reguluje metabolizm

Mniszek lekarski – zastosowanie

Wyciągi wodne i alkoholowe, a także sok z mniszka wykorzystywany jest w niewydolności wątroby, chorobach pęcherzyka żółciowego (niedostateczna produkcja żółci) i zaburzeniach trawienia. Ponadto stanowią one lekarstwo w stanach zapalnych nerek, skąpomoczu i mogą być stosowane jako środek wspomagający leczenie cukrzycy w początkowym stadium choroby. Zewnętrznie sok mleczny z mniszka niekiedy wykorzystywany jest, po uprzednim rozcieńczeniu (najlepiej wodą destylowaną), w leczeniu stanów zapalnych oczu.

Twoja Ocena Artykułu: 5 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars