Ostropest plamisty – przyjaciel wątroby

Ostropest plamisty to prawdziwy przyjaciel naszej wątroby. Roślina ta w przeciągu ostatnich kilku lat stała się bardzo modna. Na rynku farmaceutycznym obecna jest jednak już od dawna, choć nie każdy kojarzy ją z popularnym Sylimarolem.

Ostropest plamisty – działanie

Ostropest swoje dobroczynne działanie zawdzięcza przede wszystkim flawonolignanom, czyli związkom z grupy flawonoidów. Flawonolignany, a konkretnie kompleks o nazwie sylimaryna, działają ochronnie na hepatocyty poprzez uszczelnianie ich błon komórkowych. Zmniejsza to możliwość przenikania związków toksycznych do wnętrza wątroby. Dodatkowo związki czynne ostropestu działają na nią regenerująco, pobudzając produkcję określonych białek. Surowiec wykazuje także działanie antyoksydacyjne, obniża syntezę cholesterolu oraz działa przeciwzapalnie, ponieważ hamuje syntezę prozapalnych prostaglandyn oraz uwalnianie histaminy.

Ostropest plamisty – zastosowanie

Badania wykazują, że sylimaryna pomaga przywrócić prawidłowe funkcjonowanie wątroby i przyczynia się do regulacji trawienia w sytuacjach nadmiernego obciążenia organizmu lekami, alkoholem, metalami ciężkimi, a nawet w przypadku zatrucia grzybami. Regularne stosowanie ostropestu okazuje się pomocne także w przypadku takich schorzeń jak zapalenie wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz przy żółtaczce. Jest to ponadto środek o działaniu mlekopędnym, stanowiący składnik mieszanek o działaniu pobudzającym laktację i może być bezpiecznie stosowany przez kobiety w ciąży. Niekiedy jednak można spotkać się z błędnie powielanymi informacjami jakoby ciężarne powinny go unikać.

Ostropest plamisty – jak dawkować?

WHO zaleca przyjmowanie ostropestu w dawce 200-400 mg sylimaryny na dobę lub 12-15 g surowca. Na rynku aptecznym dostępnych jest wiele produktów zawierających standaryzowane wyciągi z owoców ostropestu. Niewątpliwie największą popularnością od lat cieszy się niezmiennie Sylimarol dostępny w dawkach 35 mg lub 70 mg. Poza preparatami leczniczymi możemy z powodzeniem wykorzystywać nasiona ostropestu na co dzień w naszej kuchni, dodając je do różnych potraw, m.in. sałatek czy koktajli.

Tonizująca mikstura z ostropestem

Poniższa mikstura nie tylko doskonale wesprze działanie wątroby, ale także przywróci równowagę w działaniu pęcherzyka żółciowego.

 Korzeń i liście mniszka: 2 części
 Nasiona ostropestu: 2 części
 Korzeń łopianu: 1 część
 Korzeń szczawiu kędzierzawego: 1 część

Wykonanie:
Sam zdecyduj co będzie Twoją „częścią”. Wszystko zależy od tego ile mikstury chcesz uzyskać. Jedna część może stanowić łyżkę lub szklankę.

1. Składniki umieść w szklanym słoju

2. Zalej je taką ilością wódki aby całkowicie były przykryte przez ciecz

3. Wstrząśnij mieszaninę, pozwól składnikom opaść na dno

4. Uzupełnij alkoholem

Tak przygotowaną mieszaninę należy przechowywać w ciemnym miejscu, np. szafie i wstrząsać codziennie przez przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę należy zlać i przecedzić przez gęste sito do ciemnej szklanej butelki lub słoja. Przyjmować 2-3 razy dziennie zaczynając od jednej kropli przed jedzeniem. Docelowa dawka terapeutyczna to 3 krople przyjmowane 3 razy dziennie przed posiłkami.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią