Naturalny sok żurawinowy skuteczniejszy niż tabletki w zwalczaniu zakażeń dróg moczowych?
8our score

Badania przeprowadzone przez Worcester Polytechnic Institute w Massachusetts dowodzą, że naturalny sok żurawinowy jest skuteczniejszy w zwalczaniu zakażeń dróg moczowy, aniżeli tabletki zawierające skoncentrowane dawki flawonoidów występujących w żurawinie. Wyniki badania opublikowano w Food Science and Biotechnology Journal.

W odniesieniu do wcześniejszych badań dotyczących pozytywnego wpływu soku żurawinowego w leczeniu zakażeń dróg moczowych, autorzy badań dokonali obserwacji różnicy wynikającej ze stosowania soku żurawinowego oraz tabletek zawierających flawonoidy żurawiny.

Do tej pory uważano, że grupa flawonoidów o nazwie proantocyjanidyny (PAC) odpowiedzialna jest za przeciwzapalne właściwości żurawiny, a mechanizm działania wynika z utrudnionego przyczepiania się bakterii E. coli do ścian dróg moczowych, w efekcie czego bakterie nie są w stanie tworzyć biofilmu, który umożliwiałby im wzrost i dalsze rozprzestrzenianie. Na podstawie tego założenia farmakolodzy próbowali wzmocnić działanie PAC poprzez stosowanie ich w kapsułkach w skoncentrowanych dawkach.

Nowe eksperymenty pokazały jednak, że naturalny sok żurawinowy wywiera silniejszy efekt przeciwbakteryjny niż wyizolowane proantocyjanidyny. Wysnuto zatem wnioski, że mechanizm działania musi być bardziej skomplikowany i nie ogranicza się wyłącznie do aktywności jednej grupy związków.

Podczas badania inkubowano dwa różne typy bakterii E. coli w obecności soku żurawinowego i w obecności proantocyjanidyn wyizolowanych z żurawiny. Wyniki ukazały, że w obecności naturalnego soku bakterie były całkowicie niezdolne do tworzenia biofilmu stwarzającego warunki niezbędne do wywołania zakażenia, natomiast PAC miał ograniczony wpływ na E. coli.

Owoce żurawiny stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy. Wspomagają układ odpornościowy i układu krążenia, zwalczają wolne rodniki. Eksperci przypominają także, że substancje znajdujące się w żurawinie mogą pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów poprzez hamowanie powstawania płytki nazębnej.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)