Rośliny bogate w witaminy i minerały

Okres zimy i wczesnej wiosny to moment, w którym bardzo wielu z nas cierpi na niedobór witamin i minerałów. Może to wynikać ze zmniejszonego w tym czasie spożycia świeżych warzyw i owoców, do których tak chętnie powracamy wiosną i latem. Jeśli występują u nas niedobory witamin, wówczas jesteśmy bardziej podatni na infekcje, nasza odporność spada. Natomiast zbyt mała ilość związków mineralnych może zaburzać funkcjonowanie różnych układów. Dlatego też w okresie jesienno-zimowym intuicyjnie sięga się po preparaty zawierające witaminy i minerały. Poza ogólnodostępnymi środkami syntetycznymi warto również wspomóc się ziołami działającymi witaminizująco i mineralizująco (naturalna witamina C jest nawet do 5 razy skuteczniejsza niż syntetyczna!)

Róża dzika (Rosa canina)

Owoc dzikiej róży od dawna znany jest jako bogate źródło naturalnej wit. C.(już jeden do trzech owoców jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na wit. C u dorosłego człowieka.) Ponadto surowiec zawiera witaminy E, K, PP, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz sole mineralne, w tym: wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez. Otrzymywane z owoców dzikiej róży przetwory, m.in. dżemy i soki stosuje się od wieków w leczeniu przeziębienia, w stanach obniżonej odporności, i przy niedoborach witaminowych. Owoc dzikiej róży może być również bezpiecznie stosowany u kobiet ciężarnych. Napar z  owoców dzikiej róży przyrządza się zalewając wrzątkiem garść wysuszonych owoców i pozostawiając pod przykryciem na ok. 15min. Można pić 1 szklankę 2-3 razy dziennie.

Owoce czarnej porzeczki, cenione szczególnie za swoje walory smakowe, także zawierają duże dawki witamin. 100g tego owocu jest w stanie dostarczyć nam nawet 120mg wit. C, a także witaminy z grupy B, wit. PP oraz minerały, m.in. fosfor, magnez i jod. Picie soku z czarnej porzeczki korzystnie wpływa na układ odpornościowy, może zapobiegać grypie i przeziębieniu. Stosowany w trakcie infekcji wzmacnia organizm i ułatwia powrót do zdrowia. Zaleca się pić 1-2 łyżek stołowych soku po kilka razy dziennie.

Pokrzywa zwyczajna

Nie tylko owoce stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Dobrym przykładem może być pokrzywa, której liście obfitują we wspomniane związki. Spośród witamin odnajdziemy w nich rozpuszczalne w tłuszczach wit. A, E i K, ponadto wit. z grupy B, wit. PP oraz C. Związki mineralne zawarte w liściach pokrzywy to zarówno makroelementy: wapń, magnez, sód, fosfor, krzem, żelazo, jak i mikroelementy: kobalt, cynk, mangan .Ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnego żelaza (obecność wit. C usprawnia wchłanianie żelaza) zaleca się picie odwarów z pokrzywy jako środek wspomagający leczenie anemii. Wystarczy zalać garść liści pokrzywy wrzątkiem i gotować 5 min. po przykryciem. Następnie odstawić na ok. 10min, przecedzić i pić po filiżance do 3 razy dziennie.

Skrzyp polny (Equisetum arvense)

Ziele skrzypu w swoim składzie zawiera nawet do 20% związków mineralny, z czego prawie 70% stanowią krzemionka i kwasy krzemowe, które wzmacniają włosy, paznokcie, a także odpowiadają za prawidłowy wygląd skóry. Dodatkowo związki krzemu stosuje się wspomagająco w leczeniu gruźlicy (zwiększona odporność tkanki w płucach) oraz w celu oczyszczania krwi z nagromadzonych toksyn. Napar z ziela skrzypu przyrządzamy zalewając surowiec wrzątkiem, a następnie zostawiając go pod przykryciem na ok. 10-15min. Tak przygotowany preparat należy przecedzić i pić po filiżance do 3 razy dziennie. Natomiast odwar z ziela skrzypu stosuje się niekiedy zewnętrznie w formie okładów do leczenia trudno gojących się ran.
Wiosna za pasem, zatem warto dostarczyć sobie „zdrowej” dawki witamin i minerałów!

Przepis na herbatkę witaminizującą

Owoc dzikiej róży – 20g
Liść pokrzywy – 20g
Owoc czarnej porzeczki -5-10g

Zioła mieszamy i przyrządzamy napar z 1 łyżki mieszanki. W tym celu zalewamy zioła wrzątkiem i odstawiamy na 10-15min, przecedzamy. Pijemy po filiżance do 3 razy dziennie. Na zdrowie! 🙂

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią