Spirulina i chlorella – zbawienne algi

W dzisiejszych czasach, kiedy sporą część posiłków spożywamy w biegu, trudno jest dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W związku z tym, coraz większa część z nas szuka ratunku w naturalnych suplementach. Świetnie w tym celu sprawdzą się między innymi mikroalgi – spirulina oraz chlorella.

Właściwości spiruliny

Spirulina jest mikroskopijną algą z gromady sinic, która naturalnie występuje w jeziorach Texoco w Meksyku i Czad w Afryce. Jej sztuczne hodowle zaczęto zakładać w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych dwudziestego wieku. Około 60% masy spiruliny stanowi białko, dzięki czemu bardzo często nazywana jest ona zielonym mięsem. W jej składzie znajdziemy również beta-karoten, kwas linolenowy GLA, kwas foliowy, bioflawonoidy, cynk, żelazo, selen oraz miedź. Stanowi również cenne źródło witamin A, C, D, E, K oraz z grupy B. Jej stosowanie zaleca się osobom cierpiącym na anemię, jako że zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Zawarty w jej składzie niebieski barwnik, jakim jest fitocyjanina, posiada właściwości przeciwzapalne oraz oczyszczające. W związku z tym, alga ta świetnie sprawdzi się do detoksykacji organizmu osób nadużywających alkoholu oraz palących. Przyspiesza ona również regenerację komórek i opóźnia proces starzenia się organizmu. Posiada także właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antynowotworowe oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Właściwości chlorelli

Chlorella jest słodkowodną algą o właściwościach oczyszczających. Dostarcza naszemu organizmowi szeregu aminokwasów, witamin, minerałów takich, jak potas, fosfor, wapń czy magnez oraz pierwiastków śladowych – żelaza, cynku czy kobaltu. Stanowi również bogate źródło beta-karotenu.
Chlorella oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich chemikaliów oraz alkoholu. Wspomaga także rozwój pożytecznej mikroflory jelit i ich odpowiednią perystaltykę. Jest również odpowiedzialna za wspomaganie naturalnej zdolności obronnej organizmu i stymuluje układ odpornościowy. Ta alga morska wpływa także na tworzenie krwi – wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew. Jest ona najbogatszym na świecie źródłem chlorofilu. Pomaga również regenerować wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się organizmu. Chlorella obniża kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu i poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i przyspiesza proces gojenia się ran. Do jej właściwości zaliczyć można zapobieganie mnożeniu się drobnoustrojów i grzybów oraz neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu z ust i potu.

Spirulina i chlorella – podobieństwa i różnice

Zasadnicze różnice pomiędzy spiruliną i chlorellą przedstawiają się w sposób następujący:
• Spirulina ma barwę ciemnozieloną, chlorella – zieloną
• Kształt komórek spiruliny jest spiralny, chlorelli – kulisty
• Podstawowym barwnikiem komórkowym spiruliny są fytocjaniny, chlorelli – chlorofil
• Głównymi składnikami odżywczymi spiruliny są beta – karoten, białko, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, chlorelli – chlorofil, błonnik, wapń, żelazo oraz luteina

Jeżeli chodzi natomiast o podobieństwa, to zarówno spirulina, jak i chlorella są mikroskopijnymi roślinami, jakie rosną w krystalicznie czystej wodzie. Dzięki temu, że stanowią mikroskopijną formę algi, nazywa się je mianem mikroalg. Posiadają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie, a to ze względu na bardzo dużą ilość składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu. Spirulina i chlorella posiadają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczone (Omega-3, Omega-6, Omega-9) i nukleinowe (RNA i DNA) oraz chlorofil. W ich składzie znaleźć można także witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Są one również źródłem kompletnego białka, które jest o wiele bardziej przyswajalne od zwierzęcego.

Zarówno spirulina, jak i chlorella występują w formie tabletek i proszku. Zaletą pierwszej z nich jest łatwość przyjmowania. Warto pamiętać, aby w tego typu suplementy zaopatrywać się wyłącznie w sprawdzonych aptekach czy sklepach zielarskich – na rynku dostępne są również tańsze suplementy, w których każda z pastylek składa się po części z substancji pomocniczych, dzięki czemu działanie algi będzie o wiele słabsze. Jeżeli chodzi natomiast o proszek, to problematyczny może być jego nieprzyjemny smak. W związku z tym, najlepiej dodawać go do na przykład do koktajli. Plusem tego rozwiązania jest fakt, że w takiej postaci praktycznie każda komórka algi jest od razu dostępna dla enzymów trawiennych.

Nie ma przeciwwskazań do jednoczesnego przyjmowania spiruliny oraz chlorelli. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji 2:1, czyli, przykładowo, każdego dnia należy spożywać 10 gram spiruliny i 5 gram chlorelli.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią