Sposoby zaparzania herbaty

Zazwyczaj do parzenia herbaty nie przywiązujemy specjalnej wagi. Cóż może być trudnego we wrzuceniu torebki do kubka i zalaniu jej wrzątkiem? Prawdziwy koneser herbaty nie pochwaliłby tej metody. Czy warto zatem inwestować w zaparzaczkę i przejmować się fusami?

Sposób parzenia herbaty ma niewątpliwie duże znaczenie, wpływa bowiem na smak, a w przypadku herbat ziołowych także na efektywność terapeutyczną uzyskanego naparu.

Podstawy…
Przede wszystkim na jakość parzonej herbaty wpływa jakość wody. Największy problem stanowi woda twarda, która sprawia, że napój nie jest zbyt smaczny. Zatem jeśli posiadamy taką możliwość, najlepiej wykorzystać wodę źródlaną, mineralną lub przefiltrowaną.

Czy zawsze zalewamy herbatę wrzątkiem? NIE! Wrzątek jest odpowiedni głównie do parzenia herbat czarnych. W przypadku innych herbat, chcąc zachować ich cenne związki, należy używać wody o niższej temperaturze (tabelka). Warto dla ułatwienia zapamiętać, że woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga 90°C , w 12-14 min spada do 75°C

Nie bez znaczenia jest także czas parzenia herbaty, który w zależności od jej rodzaju został tak dobrany, aby wydobyć to, co najlepsze z naszego napoju.

Zaparzamy!
Herbatę możemy parzyć w różny sposób. Chyba wciąż najpopularniejszy z nich to ten z użyciem imbryczka. Pamiętać jednak należy, aby imbryk był na tyle duży aby liście herbaty mogły się swobodnie rozwinąć. Alternatywę stanowią wszelkiego rodzaju sitka, od plecionych po metalowe, a także papierowe filtry, dzbaneczki z wkładką czy po prostu wykorzystanie dwóch dzbanków, gdzie jeden posłuży nam do zaparzania, a do drugiego przelejemy gotową herbatę bez „fusów”.

Parzenie powinno trwać ok. kilka minut, w zależności od przygotowywanego rodzaju, a następnie rozlewamy napar do kubków czy filiżanek. Ważne jest, aby oddzielić go od liści, ponieważ zbyt długie parzenie powoduje uwalnianie się substancji nadających naszemu napojowi goryczy. Niektóre gatunki herbat można parzyć dwa lub trzy razy. W przypadku herbaty zielonej, za każdym razem odnajdziemy jej inny smak i nieco inne właściwości: z pierwszego parzenia,trochę krótszego (2-3 minuty) uzyskamy napój pobudzający, natomiast z drugiego i trzeciego -uspokajający (wówczas parzymy od 3 do 8 minut).

Herbaty ziołowe-odwar, napar czy macerat?
W przypadku pojedynczych ziół i herbat ziołowych mówimy mówimy „fachowo” o odwarach, naparach lub maceratach.

Odwary sporządzane są zazwyczaj z twardych części roślin, takich jak: kora, korzenie, nasiona. Określoną ilość surowca o odpowiednim rozdrobnieniu zalewamy wodą o temperaturze pokojowej, podgrzewamy aż do wrzenia i gotujemy ok. 3-5min. Gdy mamy do czynienia z surowcami zawierającymi trudno rozpuszczalne substancje, wówczas możemy wydłużyć czas gotowania do 10-15min. Uzyskany odwar odstawiamy na ok. 10min, przed wypiciem przecedzamy.

Napar z kolei to nic innego jak zalane wrzątkiem suszone zioła, pozostawione pod przykryciem na 10-15min. Zarówno odwary jak i napary stanowią nietrwałą postać leku, w związku z tym powinny być wypite tego samego dnia, w którym je sporządzono.

Maceraty natomiast uzyskuje się przy użyciu wody o temperaturze pokojowej. Sporządza się je w przypadku surowców o charakterze śluzowym, które posiadają zdolność pęcznienia, np. nasiona lnu. W celu sporządzenia maceratu zalewamy surowiec wodą o temp. otoczenia, odstawiamy na kilka godzin, następnie przecedzamy i odciskamy.

 

Rodzaj herbaty

Ilość herbaty na filiżankę

Temperatura wody

Czas parzenia

Czarna

½ łyżeczki

95 °C

4-5min.

Czarna Darjeeling

½ łyżeczki

95 °C

3 min.

Czerwona

½ łyżeczki

60-75 °C

3-5 min.

Zielona japońska

1 łyżeczkę

69-75 °C

do 2 min.

Zielona chińska

1 łyżeczkę

95°C

3-4 min.

Biała

1 łyżeczkę

70-85 °C

7-9 min.

Mate

1 łyżeczkę

70 °C

3-5min.

 

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią