Stevia – ziołowy słodzik dla każdego

Stevia rebaudiana to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Zawarty w liściach Stevii związek o nazwie steviozyd jest naturalnym ziołowym słodzikiem bez kalorii, słodszym nawet do 400 razy od zwykłego cukru. Biorąc pod uwagę fakt, że może być bezpiecznie stosowany przez dzieci, osoby otyłe i chorujące na cukrzycę, sądzi się, że w przyszłości Stevia ma szansę stać się główną substancją słodzącą wykorzystywaną przez rynek spożywczy.

Roślina poza substancjami nadającymi jej słodki smak zawiera także białka, tłuszcze oraz duże ilości cennych minerałów, w tym: wapń, potas, magnez, chrom, żelazo, selen, mangan, krzem, cynk i kobalt oraz witaminy z grupy B i wit. C. Poza tym posiada ona jeszcze kilkaset innych związków biologicznie czynnych, które do tej pory nie zostały zidentyfikowane.

Tak zróżnicowany skład Stevii sprawił, że znalazła ona bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Np. medycyna ludowa Paragwaju zaleca ją jako środek, który wzmacnia szczególnie układ krążenia, serce, reguluje ciśnienie krwi. Tam też stosowana jest jako lek na cukrzycę.

Na jednym z kongresów Międzynarodowej Federacji Diabetycznej przedstawiono wyniki badań, z których wynikało, że regularne przyjmowanie Stevii nawet w niewielkich ilościach normalizuje poziom cukru we krwi, a dodatkowo nie niesie ze sobą skutków ubocznych. Bez wątpienia w przypadku cukrzyków jedną z największych zalet rośliny stanowi fakt, że nie zawiera ona kalorii, a tym samym nie podnosi poziomu cukru we krwi, mimo swego intensywnie słodkiego smaku.

Stevia okazuje się również bardzo przydatna w leczeniu skaleczeń, oparzeń, czy trudno gojących się ran, ponieważ działa silnie przeciwbakteryjnie, a także polecana jest w leczeniu przeziębień i nawracających infekcji (selen, cynk, wit. C). Można ją bezpiecznie stosować w przypadku osób chorych na fenyloketonurię i co ważne nie powoduje próchnicy zębów, a nawet wykorzystuje się ją w leczeniu parodontozy.

Do pozostałych zalet rośliny należy odporność na wysoką temperaturę, co sprawia, że można ją używać do pieczenia. Nie podlega procesom fermentacyjnym i może być przechowywana przez dłuższy okres czasu.

Stevia rebaudiana to także idealna alternatywa dla osób, które chcą zachować szczupłą sylwetkę nie rezygnując jednocześnie ze słodzonej herbaty czy kawy…

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

HAVE SOMETHING TO SAY?