Syrop z czarnego bzu – co to jest?

Jak pokazują liczne badania, w składzie kwiatów czarnego bzu znaleźć można szereg substancji hamujących rozwój wielu wirusów oraz mających działanie wzmacniające. Na ich bazie przygotowuje się między innymi syrop, który posiada właściwości przeciwbólowe, wykrztuśne, napotne i obniżające gorączkę. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Czym jest czarny bez?

Czarny bez jest szybko rosnącym krzewem kwitnącym obficie na wiosnę. Jego cechą charakterystyczną są białokremowe kwiaty zebrane w duże, płaskie kwiatostany. Na jesień na krzewach zaczynają dojrzewać ciemnogranatowe owoce. Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w pełni rozwinięte – ich zbiór trwa od maja do czerwca. Owoce bzu czarnego zbiera się natomiast między majem a październikiem. Kolejnym etapem jest ich wysuszenie na pergaminie w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu lub przetworzenie bezpośrednio po zbiorach.

Skład czarnego bzu

W składzie czarnego bzu znaleźć można szereg witamin i minerałów, jak witamina A1, B2, B2, B3, B6 oraz C wapń, potas, magnez fosfor i sód. Zawiera on również pierwiastki śladowe, jak miedź, żelazo czy cynk. Kwiaty bzu bogate są w kwasy fenolowe, flawonoidy, trójterpeny oraz śluzy i posiadają właściwości przeciwgorączkowe i napotne. Owoce bzu zawierają natomiast pektyny, garbniki i glikozydy antocyjanowe charakteryzujące się właściwościami moczopędnymi i napotnymi.

Właściwości czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu posiadają niezwykle szerokie właściwości lecznicze:

  • Wzmacniają odporność organizmu
  • Działają wykrztuśnie
  • Chronią błony śluzowe dróg oddechowych
  • Działają napotnie
  • Uśmierzają ból
  • Stabilizują krwiobieg
  • Łagodzą stany zapalne skóry
  • Przyspieszają przemianę materii

Preparaty na bazie czarnego bzu

Gdy zaczynamy odczuwać pierwsze objawy przeziębienia, jak najszybciej sięgnijmy po preparat na bazie czarnego bzu. Jednym z nich jest herbata, którą przygotowuje się w sposób następujący: do filiżanki wsypujemy dwie łyżeczki suszonych kwiatów, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i trzymamy pod przykryciem przez około piętnaście minut, a następnie przecedzamy. Dziennie pić powinno się od dwóch do trzech filiżanek naparu.

Najlepiej podczas przeziębienia sprawdzi się jednak syrop z czarnego bzu. Możemy zaopatrzyć się w gotowy produkt, jak na przykład Pelafen (więcej informacji na jego temat znajdziemy na stronie: http://pelafen.pl/) lub przygotować miksturę samodzielnie. Najpierw kilogram mrożonych lub świeżych owoców czarnego bzu mieszamy z jedną szklanką wody, gotujemy przez około trzy minuty, a następnie wyciskamy uzyskaną w ten sposób gorącą masę przez sitko lub ściereczkę. Kolejnym etapem jest wymieszanie połowy szklanki gotowego soku z jedną szklanką miodu. Przygotowany w ten sposób syrop schładzamy, przechowujemy w lodówce i pijemy dwa razy dziennie po jednej łyżce, pomiędzy posiłkami.

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią