Zakwaszenie organizmu- jak pozbyć się problemu?

Zakwaszenie organizmu jest problemem, z którym obecnie zmaga się coraz większa ilość Polaków. Spowodowany jest nieprawidłowym odżywianiem, skupiającym się głównie na spożywaniu produktów przetworzonych, zaburzających równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zakwaszenie objawia się wieloma dolegliwościami zdrowotnymi, które mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. Jaką dietę stosować, aby zlikwidować ten problem?

Na czym polega mechanizm zakwaszenia?

Organizm zdrowego człowieka posiada zasadowe pH, wynoszące 7,35-7,45. Stosowanie nieodpowiedniej diety, składającej się z gotowych, wysoko przetworzonych produktów, spożywanie szybkich posiłków oraz nieodpowiedni styl życia może spowodować znaczne zwiększenie się poziomu kwasowości. Gdy norma zostaje przekroczona, niemożliwa jest jego regulacja, w związku z tym, nadmiar powstałych kwasów zostaje magazynowany w tkance łącznej. Powodem powstania tego procesu jest upośledzenie usuwania toksyn i substancji szkodliwych dla organizmu oraz znaczne pogorszenie funkcji filtrowania i magazynowania w tkance substancji zbędnych dla funkcjonowania.
Nieleczenie zakwaszenia organizmu może doprowadzić to zbierania się kwaśnych związków w mięśniach, co powoduje silne dolegliwości bólowe i podnosi ryzyko powstania wielu chorób.

Jakie produkty powodują zakwaszenie organizmu?

Istnieje wiele produktów, które mogą spowodować wzrost poziomu kwasowości w organizmie. Zostały one podzielone na trzy grupy:

• Produkty mocno zakwaszające: mięso i tłuste wędliny, cukier i wyroby cukiernicze, słodycze, mąka pszenna, biały ryż, tłuste sery żółte, kawa, czarna herbata, napoje gazowane (szczególnie wysoko słodzone), owoce suszone, kukurydza, dżemy i marmolady (wysoko słodzone), zboża (żyto, jęczmień), drożdże.
• Produkty średnio zakwaszające: (pH od 6.9-7: prawidłowe): jaja, ryby, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, orzechy ziemne, chleb pełnoziarnisty, razowy, kefiry, jogurty, średniotłuste wyroby mleczne, piwo, owies, pszenica, margaryna, owoce (maliny, winogrono), gałka muszkatołowa, wanilia, herbatniki.
• Produkty słabo zakwaszające: twaróg, makaron z soi, kasza gryczana, orkisz i wyroby z jego wysoką zawartością (np. mąka orkiszowa, chleb orkiszowy), otręby, orzechy (nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje), daktyle, oliwki, olej słonecznikowy, mleko sojowe, mleko ryżowe, amarantus, przyprawa curry, śmietana.

Ogromny wpływ na zakwaszenie organizmu ma również częste spożywanie alkoholu w dużych ilościach, palenie wyrobów tytoniowych, częste występowanie stresu, częste spożywanie tłustych, smażonych potraw, ziemniaków, warzyw strączkowych i kalorycznych sosów na bazie majonezu, musztardy czy ketchupu, regularne przyjmowanie niektórych leków.

Zakwaszenie organizmu – objawy

Najczęściej występującymi powodami zakwaszenia są:
• wzdęcia
• zgaga
• nieustające uczucie zmęczenia
• silne bóle stawów i mięśni
• regularne bóle głowy
• wysypki skórne
• nadmierne wypadanie włosów
• nerwowość
• ociężałe ciało
• spowolnienie procesów trawienia

Objawy występujące w początkowej fazie zakwaszenia organizmu przypominają dolegliwości związane ze zwykłym zmęczeniem, przepracowaniem lub przeziębieniem. Z tego powodu, w większości przypadków, choroba jest rozpoznawania dopiero w późniejszym stadium.
Jeśli objawy wyżej wymienione utrzymują się przez długi czas, niewskazane jest bagatelizowanie ich, ponieważ może doprowadzić to do wielu groźnych chorób np. reumatyzmu, gruźlicy, zapalenia stawów, astmy, kamicy żółciowej, dny moczanowej, miażdżycy, grzybicy, silnych alergii, artrozy, zapalenia spojówek, choroby wrzodowej, nadciśnienia, podwyższenia poziomu cholesterolu, cukrzycy, nadwagi, a nawet zawału serca i nowotworów.

Zakwaszenie organizmu – co jadać?

W diecie odkwaszającej największa rolę odgrywa spożywanie warzyw i owoców, przede wszystkim: warzyw liściastych (sałata, kapusta, natka pietruszki, rukola, roszponka, cykoria), kiełków pszenicy (wykazujących silne właściwości alkalizujące), warzyw korzeniowych, skutecznie zmniejszających poziom kwasowości (buraki, marchew, rzodkiewka, seler, innych warzyw (pomidory koktajlowe, ogórki, cukinie, bakłażany).
Ciekawostkę stanowi fakt, iż jednym z najlepszych sposobów na odkwaszenie organizmu jest regularne spożywanie owoców cytrusowych (pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, kwaśne mandarynki).
Warto pamiętać o wypijaniu dużej ilości wody niegazowanej oraz doprawianiu dań ziołami, które powinny zastąpić spożywanie soli i ostrych przypraw (tymianek, majeranek, oregano, bazylia, kminek, słodka papryka, koperek).

Zakwaszenie organizmu- jakich produktów unikać?

Z diety odkwaszającej należy całkowicie wykreślić produkty takie jak:
• tłuste mięsa (wieprzowina, wołowina i podroby zwierzęce należy zamienić na mięso chude np. indyk, kurczak)
• kawa i inne napoje zawierające kofeinę
• słodzone napoje gazowane
• alkohol
• tłuste sery żółte (warto zamienić je na chude twarogi i sery białe)
• słodycze
• wyroby cukiernicze (ciasta, ciasteczka)

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią