Zdrowa dieta, czyli zioła w kuchni

Nic nie wzbogaca potraw lepiej niż odpowiednio dobrane przyprawy oraz zioła, które są niezastąpione do zup, dań mięsnych surówek, ciast, deserów czy napojów. Ich wartość nie polega jednak tylko na podnoszeniu walorów smakowych, ale także na działaniu wspomagającym nasz organizm, m.in. na usprawnianiu trawienia.

Powszechnie w kuchniach całego świata wykorzystuje się zioła świeże jak i ususzone. Jeśli zatem jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami przydomowego ogródka warto zagospodarować sobie jego niewielką część pod uprawę ziół. Dobrym miejscem będzie także kuchenny parapet.

LIŚĆ LAUROWY

Liście laurowe zwane inaczej wawrzynem to wysuszone liście wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis). Nadają gorzki, korzenny smak i stosowane są najczęściej do zup, mięs, ryb, sosów, marynat i aromatyzacji octu. Działanie liści laurowych polega głównie na usprawnianiu trawienia, natomiast otrzymywany z nich olejek stosowany jest do nacierania w chorobach reumatycznych.

IMBIR

Kłącze imbiru (Zingiber officinale) posiada silny, charakterystyczny aromat oraz ostry korzenny smak. Chętnie dodawany do zup, warzyw, ryżu, ciast, deserów i napojów alkoholowych (piwo imbirowe). Zarówno kłącze jak i pozyskiwany z niego olejek usprawniają trawienie, działają rozkurczająco, łagodzą nudności (choroba lokomocyjna) i zapobiegają wymiotom.

ZIELE ANGIELSKIE

Ziele angielskie to niedojrzały, ususzony owoc korzennika lekarskiego (Pimenta officinalis). Posiada palący, ostry smak i stanowi doskonały dodatek do zup, sosów, marynat czy dań mięsnych. Wykorzystuje się go także w lecznictwie w celu poprawy trawienia.

BAZYLIA

Bazylia pospolita czyli Ocimum basilicum charakteryzuje się przyjemnym zapachem. Liście bazylii możemy znaleźć w zupach, sosach, sałatkach czy np. maśle. W medycynie natomiast stosuje się ją nie tylko jako środek pobudzający apetyt, ale także łagodzący stany zapalne górnych dróg oddechowych, pęcherza moczowego, wzdęcia czy zaparcia.

TYMIANEK

Liście tymianku pospolitego (Thymus vulgaris) to przyprawa o korzennym zapachu, szczególnie intensywnym po roztarciu oraz gorzkim, lekko palącym smaku. Suszony tymianek posiada trzykrotnie silniejszy aromat niż świeże ziele. Przyprawia się nim mięsa, sosy, zupy, ryby, wędliny, pasztety. Dość szerokie zastosowanie odnalazł także w lecznictwie. Wewnętrznie napary z tymianku stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i górnych dróg oddechowych, niestrawności, pasożytach jelitowych, zaburzeniach krążenia, stanach zapalnych wątroby, nerwobólach. Zewnętrznie natomiast napary wykorzystywane są do płukania jamy ustnej w stanach zap alnych gardła, w schorzeniach skórnych takich jak: wyprysk, trądzik, grzybica, stany zapalne pochwy oraz jako dodat ek do kąpieli przy osłabieniu psychofizycznym i stanach wzmożonej nerwowości.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)