Żeń-szeń – właściwości i zastosowanie

Właściwości lecznicze żeń-szenia doceniano już ponad trzy tysiące lat temu w Chinach. Nazwa żeń-szeń pochodzi od starożytnych chińskich słów „jen shen,” co znaczy „człowiek korzeń”, ponieważ korzeń żeń-szenia bardzo często swoim kształtem przypomina kształt ludzkiego ciała…

Żeń – szeń właściwy (nazywany także chińskim) od wielu tysięcy pokoleń stosowany jest w medycynie ludowej Chin jako środek polepszający ogólne samopoczucie oraz przedłużający życie.

Żeń-szeń – właściwości

W lecznictwie wykorzystywany jest korzeń żeń-szenia zbierany jesienią z 4-6 letnich roślin. Surowiec podnosi ogólną wydolność organizmu (zarówno fizyczną jak i psychiczną). Usprawnia procesy myślowe, zwiększa odporność na stres (należy do roślin adaptogennych), a także wpływa na przemianę lipidów i węglowodanów. Cenną właściwością rośliny jest działanie obniżające poziom glukozy we krwi. Ponadto żeń-szeń podnosi ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia pracę mięśnia sercowego, hamuje agregację płytek krwi oraz jest silnym przeciwutleniaczem, co może mieć znaczenie w leczeniu nowotworów. Poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych surowiec wspomaga prawidłową erekcję.

Żeń-szeń – zastosowanie

Korzeń żeń-szenia lub otrzymywane z niego wyciągi stosuje się w stanach wyczerpania psychicznego, w celu zwalczenia fizycznych skutków stresu, w rekonwalescencji, niekiedy także w geriatrii. Ponadto wykorzystywany jest jako środek zwiększający odporność, dodający energii i witalności, u mężczyzn natomiast stosuje się go także w leczeniu impotencji.

Dostępny w formie:
kapsułek
tabletek (bardzo często w połączeniu z witaminami)
proszku
suszonego zioła
herbatki

UWAGA!
Żeń – szeń bezwzględnie nie powinien być przyjmowany przez:

osoby z nadciśnieniem krwi i nieregularnym rytmem serca
kobiety ciężarne
osoby przyjmujące inhibitory MAO

Facebook Komentarze

Brak komentarzy

Podziel się Swoją opinią