Zielona herbata – smacznie i zdrowo!

Dla wielu z nas możliwość odpoczynku w wygodnym fotelu z filiżanką herbaty w ręku to jedna z przyjemniejszych chwil po kolejnym ciężkim i zaganianym dniu. Warto w takim momencie wybrać napój, który nie tylko jest smaczny, ale i ma właściwości zdrowotne, z których być może nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Ja polecam herbatę zieloną!

Zielona herbata otrzymywana jest z tej samej rośliny, z której otrzymuje się herbatę czarną. Na czym więc polega różnica? Otóż zawarte w liściach herbaty enzymy uaktywniają się podczas dłuższego przechowywania surowca, prowadząc do fermentacji. Podczas tego procesu liście herbaty zmieniają kolor z zielonego na ciemnobrązowy – otrzymujemy herbatę czarną. Chcąc uzyskać herbatę zieloną nie dopuszcza się do zapoczątkowania fermentacji w liściach. W tym celu poddaje się je działaniu gorącej pary wodnej (enzymy przestają działać w temp. powyżej 40°C). Cenne związki czynne z liściach zielonej herbaty pozostają zatem nietknięte!

Podobno to zielona herbata stanowiła ulubiony napój cesarzy chińskich. Cieszyła się też popularnością wśród mnichów buddyjskich, którzy upatrywali w niej boskiego eliksiru. Czy słusznie? Odpowiedź brzmi jednoznacznie: TAK! Zielona herbata swoje dobroczynne działanie zawdzięcza licznym związkom, m.in. olejkom, witaminom, garbnikom, składnikom mineralnym, pierwiastkom śladowym itd. Przeprowadzane na całym świecie badania potwierdziły to, co zielarze i lekarze medycyny naturalnej wiedzieli od dawna…

Zielona herbata – właściwości

Udowodniono, że zielona herbata zabija wiele szczepów bakterii, wywołujących biegunkę, jednocześnie nie naruszając naturalnej flory bakteryjnej jelit. Skutecznie usuwa także bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy nazębnej poprzez stabilizacje gospodarki kwasowej w jamie ustnej. Regularne picie zielonej herbaty zapobiega agregacji płytek krwi, a tym samym tworzeniu się zakrzepów. Ponadto chroni ona przed zawałami serca, co wynika z obniżania poziomu „złego” cholesterolu (frakcja LDL). Zawarty w liściach zielonej herbaty przeciwutleniacz – galusan epigalaktokatechiny (EGCG), chroni przed powstawaniem nowotworów, a w przypadku już istniejących zapobiega ich przerzutom. Roślina okazała się być również przydatna w takich dolegliwościach jak: nadciśnienie tętnicze, dna moczanowa, przewlekłe zmęczenie (naprawdę dodaje energii!), spadek odporności czy nieżyt żołądka.

Zatem łączmy przyjemne z pożytecznym i pijmy zieloną herbatę!

Dobra rada: Najlepiej kupować zieloną herbatę liściastą i zaparzać zagotowaną, odstawioną na 5min, wodą.

Jak prosto zapobiegać zgadze?

Wystarczy pić do każdego z posiłków po 1 filiżance zielonej herbaty. Na 1 filiżankę należy wziąć 1 czubatą łyżeczkę herbaty i pić herbatę z trzeciego parzenia, ponieważ zawiera ona najmniej związków podrażniających żołądek.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)