Zielona herbata – właściwości i zastosowanie

Według chińskiej legendy zieloną herbatę po raz pierwszy wypił ok. 2700 r.p.n.e. cesarz chiński. Siedział pod krzewem herbacianym i kilka listków wpadło mu do czarki w gorącą wodą. Dziś wiemy, że taki napar zawiera substancję przeciwnowotworową…

Zielona herbata – właściwości

Zawarte w zielonej herbacie naturalne substancje zwane polifenolami posiadają silne właściwości przeciwutleniające i chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Okazuje się, że u osób stale pijących zieloną herbatę pewne nowotwory występują rzadziej niż u innych. Przeprowadzone w Chinach badania dowiodły, że Chińczycy obojga płci, pijący zieloną herbatę raz na tydzień przez 6 miesięcy, znacznie rzadziej chorowali na nowotwory odbytu, trzustki i okrężnicy niż osoby, które piły ją sporadycznie, bądź wcale. Polifenole z zielonej herbaty chronią także serce, niszcząc cholesterol, natomiast zawarty w niej fluor zapobiega próchnicy zębów.

Zielona herbata – zastosowanie

Profilaktycznie jako ochrona przed niektórymi nowotworami i chorobami sera. Zapobiegawczo w próchnicy zębów.

Dostępna w formie:
herbatki
kapsułek
tabletek
proszku
płynu

Ciekawostka:
Według amerykańskich uczonych, główny przeciwutleniacz zawarty w zielonej herbacie, EGCG, chroni DNA przed uszkodzeniami, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka, 1000 razy skuteczniej niż witamina C i 25 razy skuteczniej niż witamina E!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)