Żurawina wielkoowocowa – właściwości i zastosowanie

W latach dwudziestych XX wieku odkryto, że mocz osób jedzących dużo żurawin ma bardziej kwaśny odczyn, czyli jest „czyściejszy”…

Żurawina jest blisko spokrewniona z borówką. Od wieków wykorzystuje się ją w medycynie i w kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza kwiatom, które kształtem przypominają głowy żurawi. W lecznictwie ludowym owoce żurawiny stosowane były jako okłady na guzy i rany oraz jako lekarstwo na szkorbut i inne choroby dziąseł wywołane niedoborem witaminy C. Jednak zainteresowanie świata nauki skupiło się na wykorzystywaniu żurawiny w leczeniu i profilaktyce infekcji dróg moczowych wywoływanych przez Eschericha coli i inne bakterie.

Żurawina wielkoowocowa – właściwości

Żurawina pobudza produkcję kwasu hipurowego, który działa silnie przeciwbakteryjnie na drogi moczowe. Udowodniono, że kwas hipurowy hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, a także je niszczy. Owoce żurawiny uniemożliwiają także przyleganie szkodliwych drobnoustrojów do komórek wyścielających drogi moczowe, dzięki temu tworzą środowisko niesprzyjające rozwojowi E. coli i innych bakterii chorobotwórczych i zmniejszają prawdopodobieństwo infekcji.

Żurawina wielkoowocowa – zastosowanie 

Surowiec odnajduje zastosowanie w leczeniu dolnych dróg moczowych (zapalenie pęcherza moczowego). Zapobiega nawrotom infekcji dróg moczowych oraz występowaniu przykrego zapachu moczu.

Ciekawostka:
Dwie 400mg kapsułki z wyciągiem żurawinowym zastępują 400g świeżych owoców!

Dostępna w formie:
Herbatek
Kapsułek
Płyn/nalewka
Proszku
Soku
Świeżych lub suszonych owoce
Tabletek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Podobał się artykuł? Zagłosuj!)