Babka płesznik – właściwości i zastosowanie

Nasiona babki płesznik to surowiec zawierający dużą ilość śluzu. Działają łagodnie przeczyszczająco. Warto po nie sięgnąć, zanim zastosuje się silnie działające środki przeczyszczające…

Babka płesznik to roślina pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego. Surowiec leczniczy stanowią nasiona, które są jajowate, błyszczące i przypominają wyglądem pchły, co po łacinie oznacza Psulla.

Babka płesznik – właściwości

Nasiona przyjmowane doustnie silnie pochłaniają wodę, pęcznieją, zwiększają objętość treści jelitowej, co pobudza perystaltykę, a tym samym ułatwia wypróżnienia. Dodatkowo surowiec działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Babka płesznik – zastosowanie

Babkę płesznik stosuje się w zaparciach, bólach jelitowych, towarzyszącym niestrawności, a także w nadpobudliwości jelita grubego.

UWAGA!
Należy pamiętać, aby nie stosować babki płesznik zbyt długo. Warto również jednocześnie zwiększać ilość błonnika w pożywieniu, pić dużo wody niegazowanej oraz zażywać ruchu. Przeciwwskazaniem do stosowania surowca są: niedrożność jelit, ból brzucha niewiadomego pochodzenia, zwężenia przewodu pokarmowego.

Sprawdź również:  Mięta pieprzowa - właściwości i zastosowanie

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *