Nasiona babki płesznik to surowiec zawierający dużą ilość śluzu. Działają łagodnie przeczyszczająco. Warto po nie sięgnąć, zanim zastosuje się silnie działające środki przeczyszczające…
Babka płesznik to roślina pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego. Surowiec leczniczy stanowią nasiona, które są jajowate, błyszczące i przypominają wyglądem pchły, co po łacinie oznacza Psulla.
Babka płesznik – właściwości
Nasiona przyjmowane doustnie silnie pochłaniają wodę, pęcznieją, zwiększają objętość treści jelitowej, co pobudza perystaltykę, a tym samym ułatwia wypróżnienia. Dodatkowo surowiec działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Babka płesznik – zastosowanie
Babkę płesznik stosuje się w zaparciach, bólach jelitowych, towarzyszącym niestrawności, a także w nadpobudliwości jelita grubego.
UWAGA!
Należy pamiętać, aby nie stosować babki płesznik zbyt długo. Warto również jednocześnie zwiększać ilość błonnika w pożywieniu, pić dużo wody niegazowanej oraz zażywać ruchu. Przeciwwskazaniem do stosowania surowca są: niedrożność jelit, ból brzucha niewiadomego pochodzenia, zwężenia przewodu pokarmowego.
Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.