NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, pełnią w naszym organizmie niezwykle ważą rolę. Niestety samodzielnie nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć. Właśnie z tego powodu powinniśmy tak planować nasz jadłospis aby znalazły się w nim składniki, które będą w stanie wpłynąć chociaż po części na zaspokojenie naszego zapotrzebowania właśnie na kwasy omega-3. Tylko wtedy będziemy mogli cieszyć się wspaniałym zdrowiem oraz unikniemy wielu chorób. Co zatem powinno znaleźć się na naszych talerzach?

Właściwości kwasów omega-3

Po co tak naprawdę są nam potrzebne kwasy omega-3? Otóż wpływają na usprawnienie funkcjonowania, niektórych narządów. Skutecznie obniżają zły cholesterol. Pomagają nam w walce z nowotworami, depresją powodowaną chwiejnym nastrojem a nawet otyłością i cukrzycą. Kwasy omega-3 opóźniają także procesy starzenia się oraz wspomagają pracę naszego serca. Omega-3 bardzo ważne są dla kobiet w ciąży, gdyż dzięki nim, płód może rozwijać się tak jak należy. Dzięki tym kwasom możemy cieszyć się lepszym samopoczuciem, jesteśmy także bardziej odporni na różnego rodzaju alergie. Omega-3 pełnią zatem bardzo ważne funkcje.

Źródła kwasów omega-3

Kwasy omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich takich jak łosoś, makrela czy sardynki. Duże ilości omega-3 zawierają także skorupiaki takie jak kryl antarktyczny. Kwasy w nich zawarte przyswajają się lepiej niż te zawarte w rybach. Warto wprowadzić do swojego menu ryby oraz skorupiaki, gdyż dzięki temu zaspokoimy choć w części nasze zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Najwięcej kwasów omega-3 mają świeże ryby nie mrożone, to samo dotyczy skorupiaków. Aby jednak móc w pełni zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na kwasy omega-3, powinniśmy sięgnąć po suplementy diety. Dlaczego? Jest to najprostszy sposób dostarczenia naszemu organizmowi takiej ilości kwasów omega-3 jakiej potrzebuje. Spożywając ryby nawet dwa razy w tygodniu nie uda nam się dostarczyć odpowiedniej ich ilości. Jedna kapsułka w całości pokrywa nasze zapotrzebowanie. Dbając o to by nie brakowało nam omega-3 w bardzo dużym stopniu przyczyniamy się do ominięcia wielu groźnych chorób. Postarajmy się wprowadzić zmiany w jadłospisie już dziś.

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *