Zioła a odchudzanie – czy to działa?

Okazuje się, że zioła to bardzo dobry sposób wspomagający leczenie otyłości, co potwierdzają liczne badania naukowe. Warunkiem ich skuteczności jednak, jak w przypadku większości roślin leczniczych, jest systematyczność stosowania.

Zdecydowanie najlepiej korzystać z przebadanych i sprawdzonych mieszanek ziołowych wykazujących działanie właśnie przy regularnym zażywaniu, ponieważ dają one gwarancję bezpiecznego stosowania. Mieszanki takie prezentowane są w Farmakopei Polskiej V i VI, np. Zioła do zmniejszania nadwagi. Kompozycja zawiera w składzie korzeń lukrecji, kłącze perzu, korzeń mniszka, ziele skrzypu oraz korę kruszyny. Korzeń lukrecji działa przeciwzapalnie oraz rozkurczowo na przewód pokarmowy, a także ułatwia gojenie wrzodów żołądka. Kłącze perzu usprawnia przemianę materii, wykazuje działanie moczopędne i delikatnie przeczyszczające. Korzeń mniszka poza regulacją procesów przemiany materii działa również moczopędnie (podobnie jak ziele skrzypu) oraz żółciopędnie. Kora kruszyny i kłącze rzewienia z kolei pobudzają perystaltykę jelit i stanowią środek słabo przeczyszczający. Wszystkie wspomniane składniki są wzajemnym uzupełnieniem i pozwalają na utratę wagi nie zagrażającą zdrowiu. Mimo to, nie powinno stosować się jej zbyt długo ze względu na możliwość zbyt intensywnej utraty wagi.

Smaczny i wspomagający środek w zwalczaniu zbędnych kilogramów stanowią różnego rodzaju herbatki ziołowe, które można bezpiecznie spożywać do kilku razy dziennie.

Lubczyk lekarski
Herbatka z lubczyku działa moczopędnie, pobudza system trawienny, zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach oraz działa delikatnie rozluźniająco na jelita.
Sposób przyrządzenia: 2-3 łyżeczki korzenia lubczyku zalać szklanką wrzątku. Wywar najlepiej przygotować rano i pić w trzech porcjach dziennie: rano, popołudniu i wieczorem

Poziomka pospolita
W ziołolecznictwie poza słodkimi, aromatycznymi owocami poziomki wykorzystuje się również liście rośliny, które działają moczopędnie i przeciwzapalnie w obrębie jelit. Owoce odpowiadają za delikatny efekt przeczyszczający. Zarówno liście jak i owoc regulują procesy przemiany materii.
Sposób przyrządzenia: Łyżkę liści lub suszonych owoców zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok. 10min, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie.

Sprawdź również:  Prozdrowotne właściwości naparów z Yerba mate

Hibiskus
Badania udowodniły, że obecny w kwiatach hibiskusa kwas hibiskusowy hamuje aktywność alfa-amylazy trzustkowej – enzymu odpowiedzialnego za proces trawienia węglowodanów.
Sposób przyrządzenia: Łyżkę kwiatów suszonych kwiatów hibiskusa zalać wrzątkiem
i pozostawić na ok.10min, pić kilka razy dziennie. Można podawać również w formie zimnego napoju.

Zioła hamujące aktywność alfa-glukozydazy
Liść morwy białej, liść pokrzywy czy też liść borówki brusznicy stanowią inhibitory alfa-glukozydazy, a tym samym hamują rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych. W efekcie zmniejszają wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.

Garcinia cambogia
Zawarty w roślinie kwas hydroksycytrynowy jest znanym środkiem regulującym przemiany metaboliczne, wpływa na metabolizm cukrów, zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych i cholesterolu a dodatkowo zmniejsza łaknienie jeśli chodzi o produkty węglowodanowe. Co za tym idzie Garcinia cambogia zmniejsza tworzenie tkanki tłuszczowej i nasila jej rozpad. Roślina stanowi głównie składnik gotowych preparatów odchudzających.

Owocnia fasoli
Podobnie jak hibiskus hamuje działanie alfa-amylazy, która odpowiada za trawienie skrobii. Niestrawione węglowodany przesuwane są do dalszych części układu pokarmowego, ograniczając w ten sposób tworzenie się zapasów tłuszczu w organizmie. Dodatkowo surowiec obniża poziom cukru we krwi.

Inne zioła stymulujące trawienie i pracę wątroby
ziele karczocha, owoc kminku, owoc kopru, skórka pomarańczy gorzkiej

UWAGA!

Należy zachować szczególną ostrożność stosując ziołowe preparaty przeczyszczające zawierające w swoim składzie antrazwiązki, m.in. korę kruszyny, kłącze i korzeń rzewienia czy liść senesu. Dłuższe przyjmowanie tych preparatów prowadzi do tzw. efektu „leniwych jelit”, których prawidłowa praca staje się uzależniona od zażywania wspomnianych związków. Ponadto może dochodzić do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej oraz przekrwienia narządów miednicy mniejszej.

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *