Ta pospolicie występująca bylina już w czasach starożytnych wykorzystywana była w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów oraz w celu ogólnego wzmocnienia organizmu. Uznawano ją za roślinę magiczną, niezastąpioną w pokonywaniu strachu, a także przypisywano jej właściwości afrodyzjaku.
Obecnie wiadomo, że pokrzywa ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Dobroczynne i wielokierunkowe działanie rośliny wynika z obecności licznych składników leczniczych. Liście pokrzywy zawierają spore ilości wit. C, K, E, z grupy B, kwasy organiczne oraz związki mineralne: magnez, wapń, potas, sód oraz sole krzemu. Napary z liści działają moczopędne, pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych usprawniając tym samym pracę przewodu pokarmowego, a także skutecznie obniżają poziom cukru we krwi i mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu cukrzycy.
Właściwości i zastosowanie pokrzywy
Udowodniono, że związki pokrzywy pobudzają wytwarzanie interferonu oraz antygenów wirusowych odpowiedzialnych za odporność organizmu, co ma znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Szczególnie polecany jest tutaj miód pokrzywowy, zwłaszcza w zapobieganiu raka sutka, białaczki, a także po chemioterapii i radioterapii. Napary z liści są uznawane za skuteczny środek przeciwkrwotoczny, zwiększający poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek, dlatego zaleca się je w leczeniu anemii. Dodatkowo skutecznie oczyszczają krew i cały organizm z wszelkich toksyn. Natomiast wyciągi otrzymane z liści działają przeciwpotnie, przeciwłojotokowo, wzmacniają mieszki włosowe i prowadzą do ogólnej poprawy kondycji włosów, zwłaszcza w stanach ich osłabienia i wzmożonego wypadania.
Korzenie pokrzywy zaleca się jako uzupełnienie leczenia łagodnego przerostu stercza oraz zaburzeń oddawania moczu. Zewnętrznie roślinę stosuje się w trudno gojących się ranach i czyrakach. Poza gotowymi herbatkami z pokrzywy można samodzielnie przygotowywać napar. W tym celu 2-3 łyżki suszonych liści pokrzywy zalewamy 500 ml wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na ok.10 min. Napar można pić 3-4 razy dziennie po 1 filiżance. Liście pokrzywy będą również doskonałym składnikiem na zupę, a także dodatkiem do sałatek, dlatego zanim następnym razem zechcemy usunąć ten „chwast” z naszego ogródka zastanówmy się czy może nie niesie on ze sobą dla nas czegoś cennego.