Herbata stosowana jest od tysięcy lat nie tylko jako zwykły napój, ale także środek łagodzący i leczący różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne. Szczególnie szeroki zakres działania terapeutycznego wykazują herbaty ziołowe, które w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. Są one idealnym połączeniem przyjemnego z pożytecznym, czyli niepowtarzalnego smaku z dobroczynnym wpływem na nasz organizm.
Czarna, zielona i czerwona herbata zawierają polifenole, które są przeciwutleniaczami i chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Liczne badania naukowe wykazały, że polifenole wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a regularne picie herbaty może obniżać ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku.
Herbaty ziołowe, w przeciwieństwie do wymienionych wyżej herbat „pochodzących” z drzewa herbacianego Camellia sinensis, to w rzeczywistości napary, które przyrządza się z m.in. z kwiatów, korzeni, owoców i innych części roślin.
Nie zawsze zawierają one tyle polifenoli ile np. herbata zielona, ale także wykazują wielokierunkowe działanie lecznicze, m.in.:
-działają uspokajająco i ułatwiają zasypianie
-wspomagają pracę serca
-regulują ciśnienie tętnicze krwi
-zwalczają zaburzenia trawienne
-działają energetyzująco i oczyszczająco na organizm
-poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci
-obniżają poziom cholesterolu we krwi
-działają wspomagająco w leczeniu otyłości
Dodatkowe walory herbat ziołowych to niewątpliwie ich aromat i smak. Stanowią one również dobrą alternatywę dla osób poszukujących napojów bezkofeinowych.
Poniżej przedstawiamy kilka popularnych ziół często stosowanych jako składnik naparów:
kwiat rumianku – znany jest ze swych właściwości uspokajających, przeciwzapalnych i rozkurczających (zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego)
kwiat (a właściwie kielichy kwiatowe) hibiskusa – obniża wysokie ciśnienie krwi i podwyższony poziom cholesterolu, działa antybakteryjnie oraz przeciwutleniająco
kwiat i owoc głogu – działa wzmacniająco na serce
trawa cytrynowa – orzeźwia, zwiększa zdolność koncentracji
liść mięty pieprzowej – niezastąpiony w leczeniu niestrawności, pomaga odświeżyć oddech
liść melisy – wykazuje działanie uspokajające, relaksujące
kwiat lipy – posiada właściwości rozgrzewające, wykorzystywany zwłaszcza w stanach przeziębienia
liść pokrzywy – oczyszcza organizm, stanowi bogate źródło witamin i minerałów
liść szałwii – działa antyseptycznie, zmniejsza wydzielanie potu (uwaga mamy karmiące! liść szałwii hamuje laktację)
nasiona kopru – działają wiatropędnie, bardzo często herbatki z kopru stosowane są u niemowląt jako środek łagodzący kolki
Bez wątpienia „herbaty” ziołowe stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób, które w naturalny sposób chcą wspomagać swoje zdrowie. Należy jednak pamiętać, że w wielu przypadkach regularne przyjmowanie preparatów ziołowych, także naparów, powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem.
Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.