Wiązówka błotna – właściwości i zastosowanie

W dzisiejszym artykule przedstawię Państwu właściwości i zastosowanie Wiązówka błotna. Jest to roślina, która jest znana przede wszystkim z tego, że posiada wiele wspaniałych właściwości leczniczych, jednak jej zastosowania są znacznie szersze. Dowiedzmy się więc więcej o tej niezwykłej roślinie.

Charakterystyka Wiązówka błotna

Wygląd zewnętrzny

Wiązówka błotna, inaczej zwana babką lancetowatą, to roślina z rodziny babkowatych. Może osiągać wysokość nawet do 80 cm. Ma drobne, niepozorne kwiaty koloru białego lub różowego i charakterystyczne liście w kształcie lancetowatym. Rośnie na terenach bagnistych, torfowiskach oraz pobrzeżach wód.

Właściwości lecznicze

Wiązówka błotna jest bogata w wiele cennych związków chemicznych, takich jak glikozydy, flawonoidy czy fenolokwasy. Dlatego też ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Oto niektóre z właściwości leczniczych tej rośliny:

  • łagodzi bóle gardła i stan zapalny dziąseł,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
  • wspomaga leczenie chorób skóry, takich jak trądzik czy AZS,
  • przyspiesza gojenie się ran i odleżyn,
  • poprawia trawienie,
  • ma działanie moczopędne i przeciwbakteryjne,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga leczenie chorób dróg moczowych oraz reumatyzmu.

Zastosowanie Wiązówka błotna

W medycynie naturalnej

Jak już wspomniałam, Wiązówka błotna jest bardzo popularna w medycynie naturalnej. Można ją stosować na wiele sposobów, m.in.:

  • przygotowywać napary z suszonych liści Wiązówki błotnej i pić je w celu zredukowania objawów chorób dróg moczowych,
  • stosować jako składnik kosmetyków naturalnych,
  • ekstrahować z niej olejki eteryczne, które mają działanie przeciwbakteryjne i niwelują nieprzyjemne zapachy,
  • wskazana jest do stosowania w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik czy AZS,
  • proces leczenia ran i odleżyn można przyspieszyć stosując okłady z naparem z liści Wiązówki błotnej.

W kuchni

Wiązówka błotna nadaje się także do spożycia. Można ją dodawać do sałatek, zup czy sosów. Ma lekko pikantny smak, który idealnie komponuje się z innymi ziołami i przyprawami. Można też przygotować z niej napar i pić go jako herbatę, która ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Sprawdź również:  Chinowiec czerwonawy - właściwości i zastosowanie

Faq

Jakie są składniki odżywcze Wiązówki błotnej?

Wiązówka błotna zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak:

  • witamina C,
  • sole mineralne (magnez, żelazo, wapń),
  • kwasy organiczne,
  • flawonoidy.

Czy Wiązówka błotna jest bezpieczna w stosowaniu?

Tak, Wiązówka błotna jest rośliną całkowicie bezpieczną w stosowaniu. Nie występują przy niej żadne skutki uboczne, poza przypadkowymi reakcjami uczuleniowymi, które mogą pojawić się u osób na nie uczulonych. Warto jednak pamiętać, że przed rozpoczęciem leczenia jakimikolwiek ziołami, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Podsumowanie

Wiązówka błotna to roślina o wielu właściwościach leczniczych, która jest bardzo popularna w medycynie naturalnej. Można ją stosować na wiele sposobów, a jej zastosowanie w kuchni również jest możliwe. Jest to bezpieczna roślina, lecz przed rozpoczęciem stosowania warto skonsultować się z lekarzem czy farmaceutą.

Mogą Cię zainteresować