W latach dwudziestych XX wieku odkryto, że mocz osób jedzących dużo żurawin ma bardziej kwaśny odczyn, czyli jest „czyściejszy”…
Żurawina jest blisko spokrewniona z borówką. Od wieków wykorzystuje się ją w medycynie i w kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza kwiatom, które kształtem przypominają głowy żurawi. W lecznictwie ludowym owoce żurawiny stosowane były jako okłady na guzy i rany oraz jako lekarstwo na szkorbut i inne choroby dziąseł wywołane niedoborem witaminy C. Jednak zainteresowanie świata nauki skupiło się na wykorzystywaniu żurawiny w leczeniu i profilaktyce infekcji dróg moczowych wywoływanych przez Eschericha coli i inne bakterie.
Żurawina wielkoowocowa – właściwości
Żurawina pobudza produkcję kwasu hipurowego, który działa silnie przeciwbakteryjnie na drogi moczowe. Udowodniono, że kwas hipurowy hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, a także je niszczy. Owoce żurawiny uniemożliwiają także przyleganie szkodliwych drobnoustrojów do komórek wyścielających drogi moczowe, dzięki temu tworzą środowisko niesprzyjające rozwojowi E. coli i innych bakterii chorobotwórczych i zmniejszają prawdopodobieństwo infekcji.
Żurawina wielkoowocowa – zastosowanie
Surowiec odnajduje zastosowanie w leczeniu dolnych dróg moczowych (zapalenie pęcherza moczowego). Zapobiega nawrotom infekcji dróg moczowych oraz występowaniu przykrego zapachu moczu.
Ciekawostka:
Dwie 400mg kapsułki z wyciągiem żurawinowym zastępują 400g świeżych owoców!
Dostępna w formie:
Herbatek
Kapsułek
Płyn/nalewka
Proszku
Soku
Świeżych lub suszonych owoce
Tabletek
Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.