Co nieco o bromelainie

Bromelaina to enzym rozkładający białka i działający silnie przeciwzapalnie. Stosowany jest z powodzeniem od ponad pół wieku jako środek wspomagający leczenie wielu chorób, od kontuzji po schorzenia serca.

Bromelainę pozyskuje się z ananasa. Hamuje ona działanie prozapalnych prostaglandyn, a jednocześnie pobudza produkcję prostaglandyn przeciwzapalnych. Ponadto stymuluje rozkład fibryny, czyli włóknika, który spełnia ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi.

To, co odróżnia bromelainę od innych enzymów rozkładających białka, to fakt, że nie jest ona rozkładana w przewodzie pokarmowym, a organizm przyswaja ją w pierwotnej postaci.

Korzyści płynących ze stosowania bromelainy jest zatem wiele! Jej właściwości przeciwzapalne pozwalają skutecznie zwalczać ból oraz opuchliznę, powstające w wyniku uszkodzeń mięśni i stawów. Jest ona skutecznym środkiem w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Enzym z powodzeniem wykorzystuje się również w leczeniu ran lub oparzeń oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, bowiem obniża on ryzyko wystąpienia zakrzepicy. Jego zdolność do zmniejszania produkcji śluzu przynosi ulgę w takich schorzeniach jak zapalenie oskrzeli i zatok.

Uważa się, że bromelaina może mieć znaczenie w leczeniu przeciwnowotworym jako środek hamujący rozrost komórek rakowych.

Niestety surowy ananas nie dostarcza takiej ilości bromelainy, która mogłaby wywołać efekt terapeutyczny. W związku z tym przyjmuje się ją w postaci gotowych preparatów, a najczęściej są to tabletki, produkowane głównie w Japonii, na Hawajach i Tajwanie.

Sprawdź również:  Lecytyna – nie tylko na pamięć!

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *