Bromelaina to enzym rozkładający białka i działający silnie przeciwzapalnie. Stosowany jest z powodzeniem od ponad pół wieku jako środek wspomagający leczenie wielu chorób, od kontuzji po schorzenia serca.
Bromelainę pozyskuje się z ananasa. Hamuje ona działanie prozapalnych prostaglandyn, a jednocześnie pobudza produkcję prostaglandyn przeciwzapalnych. Ponadto stymuluje rozkład fibryny, czyli włóknika, który spełnia ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
To, co odróżnia bromelainę od innych enzymów rozkładających białka, to fakt, że nie jest ona rozkładana w przewodzie pokarmowym, a organizm przyswaja ją w pierwotnej postaci.
Korzyści płynących ze stosowania bromelainy jest zatem wiele! Jej właściwości przeciwzapalne pozwalają skutecznie zwalczać ból oraz opuchliznę, powstające w wyniku uszkodzeń mięśni i stawów. Jest ona skutecznym środkiem w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Enzym z powodzeniem wykorzystuje się również w leczeniu ran lub oparzeń oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, bowiem obniża on ryzyko wystąpienia zakrzepicy. Jego zdolność do zmniejszania produkcji śluzu przynosi ulgę w takich schorzeniach jak zapalenie oskrzeli i zatok.
Uważa się, że bromelaina może mieć znaczenie w leczeniu przeciwnowotworym jako środek hamujący rozrost komórek rakowych.
Niestety surowy ananas nie dostarcza takiej ilości bromelainy, która mogłaby wywołać efekt terapeutyczny. W związku z tym przyjmuje się ją w postaci gotowych preparatów, a najczęściej są to tabletki, produkowane głównie w Japonii, na Hawajach i Tajwanie.

Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.