Według chińskiej legendy zieloną herbatę po raz pierwszy wypił ok. 2700 r.p.n.e. cesarz chiński. Siedział pod krzewem herbacianym i kilka listków wpadło mu do czarki w gorącą wodą. Dziś wiemy, że taki napar zawiera substancję przeciwnowotworową…
Zielona herbata – właściwości
Zawarte w zielonej herbacie naturalne substancje zwane polifenolami posiadają silne właściwości przeciwutleniające i chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Okazuje się, że u osób stale pijących zieloną herbatę pewne nowotwory występują rzadziej niż u innych. Przeprowadzone w Chinach badania dowiodły, że Chińczycy obojga płci, pijący zieloną herbatę raz na tydzień przez 6 miesięcy, znacznie rzadziej chorowali na nowotwory odbytu, trzustki i okrężnicy niż osoby, które piły ją sporadycznie, bądź wcale. Polifenole z zielonej herbaty chronią także serce, niszcząc cholesterol, natomiast zawarty w niej fluor zapobiega próchnicy zębów.
Zielona herbata – zastosowanie
Profilaktycznie jako ochrona przed niektórymi nowotworami i chorobami sera. Zapobiegawczo w próchnicy zębów.
Dostępna w formie:
herbatki
kapsułek
tabletek
proszku
płynu
Ciekawostka:
Według amerykańskich uczonych, główny przeciwutleniacz zawarty w zielonej herbacie, EGCG, chroni DNA przed uszkodzeniami, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka, 1000 razy skuteczniej niż witamina C i 25 razy skuteczniej niż witamina E!
Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.