Łopian większy – właściwości i zastosowanie

Łopian to niezwykle uporczywy chwast, ale także cenne warzywo i roślina lecznicza stosowana już od starożytności. Jego przyczepne owocostany zainspirowały wynalazców systemu zapięcia nazwanego „zapięciem na rzepy”…

Łopian to roślina występująca pospolicie na terenie całej Polski. W jej rozprzestrzenianiu się mają udział głównie ludzie oraz zwierzęta, bowiem pokryte haczykami owocostany przyczepiają się do odzieży lub sierści zwierząt i w ten sposób są roznoszone

Łopian – właściwości

W lecznictwie wykorzystywany jest korzeń łopianu. Ze względu na obecność poliacetylenów wykazuje on działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Dodatkowo surowiec powoduje wzrost wydzielania soku trzustkowego, żółci oraz moczu i potu. Badania dowiodły, że korzeń łopianu obniża stężenie glukozy we krwi, a także przyspiesza usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.

Łopian – zastosowanie

W lecznictwie wykorzystywany jest korzeń łopianu. Ze względu na obecność poliacetylenów wykazuje on działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Dodatkowo surowiec powoduje wzrost wydzielania soku trzustkowego, żółci oraz moczu i potu. Badania dowiodły, że korzeń łopianu obniża stężenie glukozy we krwi, a także przyspiesza usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.

Dostępny w formie:
suszonego surowca
soku
kremu/maści

Sprawdź również:  Czosnek główkowaty - właściwości i zastosowanie

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *