Dieta zapobiegająca chorobom serca – co spożywać a czego unikać?

Osoby, u których wykazano wysokie ryzyko wystąpienia chorób serca powinny zadbać o stosowanie odpowiedniej diety, która może wpłynąć na jego obniżenie. Jeśli chcesz uchronić się przed dolegliwościami związanymi z sercem, dowiedz się jakie produkty pozytywnie wpłyną na jego pracę, a jaką żywność należy całkowicie skreślić z codziennego Menu.

Zrezygnuj z tłuszczów trans

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze trans to jedne z najniekorzystniejszych związków dla ludzkiego zdrowia. Występują one głównie w produktach typu: słodkie i słone przekąski, utwardzone margaryny, fast-foody, gotowa żywność w puszkach, słoikach. Częste spożywanie pokarmów z zawartością tłuszczów trans prowadzi do powstania chorób układu krążenia, dlatego u osób narażonych na powstanie dolegliwości związanych z sercem konieczne jest całkowite zlikwidowanie ich z codziennej diety.

Koniec z tłuszczem nasyconym

Tłuszcze nasycone dostępne są zazwyczaj w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wieprzowina, wołowina, jagnięcina, masło, śmietana, smalec, tłuste mleko, tłuste sery żółte, olej palmowy, masło kakaowe. Regularne ich spożycie w dużych ilościach powoduje zwiększenie poziomu cholesterolu LDL, co może doprowadzić do powstania miażdżycy i groźnych chorób serca. Osoby, które są narażone na wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego powinny zamienić tłuszcze nasycone na zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone, które mają pozytywny wpływ na pracę całego organizmu. Obniżają one bowiem poziom złego cholesterolu i podnoszą ilość cholesterolu HDL, jednocześnie chroniąc przed wystąpieniem chorób serca. Warto zaznaczyć, że tłuszcze nienasycone powodują uczucie sytości na długi czas, dzięki czemu ryzyko podjadania tuczących przekąsek zmniejsza się. Głównym źródłem tłuszczów nienasyconych są: oliwa z oliwek, oliwki, olej rzepakowy, olej lniany, siemię lniane, orzechy (pistacje, ziemne, laskowe, włoskie), migdały, ziarna słonecznika, kiełki pszenicy, sezam, awokado, ryby (łosoś, makrela, śledź, pstrąg, groch, kukurydza, zielona warzywa liściaste (kapusta, szpinak, brukselka, sałata).

Postaw na antyoksydanty

W diecie profilaktycznej, w przypadku chorób serca niezwykle ważne jest spożywanie żywności z zawartością antyoksydantów, skutecznie usuwających wolne rodniki., które często mają wpływ na rozwinięcie się chorób serca. Najważniejszymi z nich są:

Sprawdź również:  Fitosterole - dobro ukryte w tłuszczach roślinnych

• Witamina C: Jedna z najważniejszych przeciwutleniaczy ze względu na likwidację wolnych rodników zanim nastąpi uszkodzenie komórek. Warto wspomnieć, że witamina C wpływa również na zmniejszenie złego cholesterolu LDL, neutralizuje poziom glikemiczny, wspomaga produkcję kwasu foliowego oraz wpływa na szybsze wydalanie alkoholu. Jej najbogatsze źródła to: warzywa (czerwona papryka, brukselka, zielona papryka, kalafior, szpinak, kapusta, pomidory) oraz owoce (suszona dzika róża, czarna porzeczka, truskawka, kiwi, cytryna i inne cytrusy, czerwona porzeczka).

• Witamina E: Jest silnym przeciwutleniaczem, który skutecznie wydala wolne rodniki z organizmu, spowalnia proces starzenia się komórek, likwiduje ryzyko powstania Miażdżycy, wzmacnia kondycję ścian krwionośnych i chroni krwinki czerwone przed szybkim rozpadem.
Jej źródła to: oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, sojowy, kukurydziany), orzechy i migdały, jaja, kiełki pszenicy, marchew, pieczywo razowe, kasza, ryby morskie.

• Selen: poprawia wchłanianie witaminy E przez organizm, zapobiega powstaniu zawału, udaru mózgu, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i wspomaga pracę serca. Ważną zaletą selenu jest również fakt, iż wykazuje on działanie przeciwnowotworowe.
Jego źródła to: ryby morskie i owoce morza, pełnoziarniste produkty zbożowe, drób, wątroba zwierzęca, jaja, cebula i czosnek, ciemny ryż, nasiona słonecznika.

• Beta-karoten: wraz z witamina C i E jest silnym przeciwutleniaczem likwidującym wolne rodniki, zmniejszającym stężenie złego cholesterolu oraz zapobiegającym powstawaniem chorób serca.
Jego źródła to: owoce (arbuza, mango, brzoskwinia, morela, melon, wiśnie, śliwki) oraz warzywa (marchew, dynia, brokuły, bakłażan, pomidor, bataty, szpinak, natka pietruszki).

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *