Olej kokosowy, zwany także masłem pozyskuje się z miąższu występującego w środku orzecha kokosowego, poprzez metodę tłoczenia na zimno. Jest on szczególnie bogaty w kwasy tłuszczowe (głównie kwas laurynowy), dzięki czemu wykazuje się jego pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dlaczego spożywanie oleju z kokosu jest tak istotne dla ludzkiego zdrowia?
Właściwości oleju kokosowego
Zawiera tłuszcze nasycone, które nie powodują wzrostu wagi
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, kiedyś olej z kokosu klasyfikowany był do grupy produktów, które negatywnie wpływają na organizm. Obecnie, licznie przeprowadzane badania wskazują na to, iż tłuszcze nasycone, znajdujące się w kokosowym maśle nie powodują zatykania tętnic i niezwykle różnią się od tych, które występują w czerwonym mięsie czy tłustych serach. Warto zaznaczyć, że olej ten zawiera związki zwane trójglicerydami o średniej długości łańcuchów tłuszczowych (MCT), które zyskały miano szybko przyswajalnych źródeł energii korzystnie wpływających na układ nerwowy.
Wspomaga proces przemiany materii
Mimo wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, olej z kokosa dzięki działaniu MCT przyczynia się do wzrostu dziennego zużycia energii aż o 5%. Wielokrotne badania dowodzą, że dzięki temu procesowi zwiększana jest również ilość spalanych dziennie kalorii (często nawet do 120 kalorii więcej).
Zmniejsza łaknienie
Kwasy tłuszczowe zawarte w maśle z kokosu uczestniczą w procesach metabolicznych, podczas których pobudzany jest wzrost ciał ketonowych. Dzięki tym związkom, skutecznie i długotrwale zmniejszane jest uczucie głodu.
Poprawia odporność organizmu
Dzięki temu, że tłuszcz kokosowy jest bogatym źródłem kwasu lauronowego, wykazuje właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne. Jest jednym z produktów, które skutecznie podnoszą odporność i zwalczają infekcje oraz wirusy.
Zmniejsza poziom złego cholesterolu i zapobiega chorobom serca
Kwasy tłuszczowe mieszczące się w kokosowym maśle wykazują cechy obniżające poziom złego cholesterolu LDL oraz podnoszą ilość cholesterolu dobrego. Jednocześnie zostaje zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Olej kokosowy- właściwości kosmetyczne
Wykorzystywany w leczeniu chorób skórnych
Masło kokosowe, ze względu na swoje właściwości przeciwgrzybiczne jest produktem często stosowanym w przypadku zwalczania chorób skórnych takich jak: trądzik, wysypki, wypryski i choroby skórne.
Prawdziwa bomba antyoksydacyjna
Tłuszcz kokosowy zawiera wysoką ilość antyoksydantów, które chronią organizm przed wytwarzaniem się wolnych rodników. Efektem tego działania jest opóźnienie procesu starzenia się skóry.
Olej kokosowy do włosów
Kokosowy tłuszcz wykazuje właściwości nawilżające i odbudowujące strukturę włosa, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako odżywka. Regularne stosowanie oleju z kokosa przyczyni się do wygładzenia włosów, poprawę ich kondycji i stworzy naturalną barierę ochronną przed czynnikami środowiska zewnętrznego.
Masło kokosowe na skórę
Dzięki cechom nawilżającym, olej z kokosu idealnie nadaje się do codziennej pielęgnacji skóry, poprawiając jej stan, nawet podczas najrozmaitszych problemów typu uczulenia czy trądzik.
Olej kokosowy- zastosowanie
Naturalny balsam do ciała
W przypadku problemów z nawilżeniem skóry i nawracającymi wysypkami, tradycyjny balsam do ciała warto zamienić na organiczny tłuszcz z kokosa. Takim produktem wystarczy smarować ciało każdego dnia, a już po tygodniu stosowania widoczne będą efekty.
Olej kokosowy na włosy
Jeśli włosy są suche i łamliwe, skutecznym sposobem na poprawę ich kondycji jest naturalne nawilżanie za pomocą tłuszczu kokosowego. Wystarczy przed każdym umyciem włosów nanieść olej na całą ich długość i pozostawić na około 30 minut. Po upływie czasu należy dokładnie zmyć produkt z głowy za pomocą szamponu (Polecane jest umycie włosów wielokrotnie).
Naturalna pasta do zębów
Jak powszechnie wiadomo, dostępne na rynku drogeryjne pasty do zębów zwierają niezliczoną ilość chemicznych substancji, szkodliwych dla ludzkiego zdrowia. Takie składniki mogą powodować choroby jamy ustnej poprzez rozwój bakterii. Organiczny olej z kokosa, dzięki właściwościom wybielającym i antybakteryjnym świetnie zastępuje pastę do zębów. Wystarczy zmieszać masło kokosowe z 1 łyżeczką sody oczyszczonej i aptecznym olejkiem miętowym (dla smaku).
Olej kokosowy w kuchni
Tłuszcz z kokosa jest produktem często stosowanym do doprawiania ciast, tortów, deserów czekoladowych, sałatek owocowych. Jest również świetnym zastępcą masła, dlatego warto wykorzystywać go do smarowania kromek chleba. Można go też pić bezpośrednio w postaci surowej.
Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.