Już w IV w. p.n.e. działanie karczocha opisał jeden z uczniów Arystotelesa. Warzywo to posiada szereg właściwości terapeutycznych, m.in. zapobiega rozwojowy miażdżycy. Z uwagi na jego skuteczne działanie przeciwcholesterolowe, Polski Komitet Zielarski ogłosił karczocha rośliną leczniczą 2000 roku…
Karczoch zwyczajny jest byliną pochodzącą najprawdopodobniej z rejonów Morza Śródziemnego. Przez długi czas walory smakowe tej rośliny przesłaniały jego przydatność w lecznictwie. Jego działanie lecznicze zostało potwierdzone badaniami dopiero niedawno.
Karczoch zwyczajny – właściwości
Liść i ziele karczocha ze względu na obecność składnika – cynaryny, działają żółciotwórczo, żółciopędnie oraz regenerująco na komórki miąższu wątroby, uszkodzone także w wyniku zatruć Ponadto substancja odpowiada za obniżanie poziomu kwasów tłuszczowych i cholesterolu w surowicy krwi (spadkowi ulega poziom „złego” cholesterolu, natomiast stężenia „dobrego” cholesterolu podnosi się). Dodatkowo karczoch działa oczyszczająco, odtruwająco i lekko moczopędnie.
Karczoch zwyczajny – zastosowanie
Karczocha zaleca się stosować w zaburzeniach funkcji wątroby, woreczka żółciowego, w problemach z odpływem żółci oraz jako środek wspomagający trawienie. Jest ponadto wykorzystywany jako środek pomocniczy w hipercholesterolemii.
Dostępny w formie:
kapsułek
soku
Ciekawostka:
Ze względu na zawartą w karczochu inulinę, która hamuje trawienie pokarmów, karczoch może regulować poziom glukozy we krwi po posiłku, co jest istotne w przypadku osób cierpiących na cukrzycę.
Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.