Imbir ceniono jako przyprawę już w starożytności. Powszechnie kojarzy się go z piwem i ciasteczkami imbirowym, jednak posiada on także cenne właściwości lecznicze. W jaki sposób najłatwiej pomóc marynarzowi zmagającemu się z chorobą morską? Wystarczy podać mu imbir…
Imbir to bylina pochodząca z Chin oraz Indii. Jest on blisko spokrewniony z kurkumą i kardamonem. Stosowany w kuchni nadaje potrawom ostry, wyrazisty smak. Spełnia też ważną rolę w ziołolecznictwie.
Imbir – właściwości
Surowiec leczniczy stanowi kłącze imbiru, które stosowane doustnie powoduje wzrost wydzielania śliny, żółci oraz soku żołądkowego. Ponadto łagodzi on zawroty głowy, działa przeciwwymiotnie, przeciwzapalnie i obniża we krwi poziom kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz trójglicerydów. Zmniejsza także wzdęcia.
Imbir – zastosowanie
Kłącze imbiru stosowane jest często zamiast leków zapobiegających wymiotom, zwłaszcza w przypadku choroby lokomocyjnej, ale także w przypadku wymiotów wynikających z przyjmowania chemioterapii, czy wczesnej ciąży (w przypadku ciąży zaleca się imbir głównie w postaci herbaty). Wykorzystuje się go również w zaburzeniach trawienia. Ze względu na przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe działanie surowiec może być stosowany w bólach mięśniowych,bólach stawów, w reumatyzmie, przeziębieniu i grypie.
UWAGA!
Należy pamiętać aby przyjmować imbir podczas posiłku w celu uniknięcia podrażnienia żołądka.
Dostępny w formie:
kapsuł
tabletek
nalewki
olejku
suszonego surowca
herbatek
Ciekawostka:
W medycynie ludowej krajów azjatyckich uważa się, że imbir powoduje „ogień” w ciele, dlatego stosowany jest powszechnie jako afrodyzjak.

Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.