Masło shea, nazywane również z francuskiego masłem karité, jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Samo w sobie stanowi także doskonały produkt pielęgnacyjny o bogatych właściwościach. Co warto wiedzieć na jego temat?
Pochodzenie masła shea
Masło shea jest aromatycznym tłuszczem, który otrzymuje się z nasion drzewa masłowego z rodziny Soczyńcowatych. Osiąga ono wysokość do 15 metrów i spotkać można je na terenie niemalże całej Afryki. Drzewo owocuje raz w roku i może żyć nawet 300 lat. Owocem drzewa masłowego jest żółta lub żółtozielona jagoda mająca jedno duże, okrągłe, czerwonobrązowe nasienie. Po jego rozgnieceniu, wygotowuje się biały tłuszcz o stałej konsystencji, czyli wspominane masło shea. Na kontynencie afrykańskim stosuje się je nie tylko do pielęgnacji skóry, lecz także jako tłuszcz jadalny oraz lek. Masło Shea trafiło do Europy w XVII wieku za sprawą Mungo Parka – szkockiego podróżnika i botanika.
Rodzaje masła shea
Masło shea występuje w czterech odmianach. Na rynku spotkać można się z:
• Masłem shea surowym – postać masła, które nie było w żaden sposób filtrowane. Przeważnie sprzedaje się je w plastikowych pojemnikach lub słoikach, co związane jest z jego miękką, płynną konsystencją. Brak filtracji sprawia, że wewnątrz masła znajduje się duża ilość naturalnych zanieczyszczeń. Surowe masło shea może mieć różną barwę – od żółtej, po zieloną
•Masłem shea nierafinowanym – często jest ono mylone z masłem surowym, a to ze względu na niewielką różnicę między tymi dwoma rodzajami. Mają one bowiem identyczne właściwości, lecz w maśle nierafinowanym stosuje się sposób filtracji na zimno, zwykle przez tkaninę. Dzięki temu możliwe staje się usunięcie większości naturalnych zanieczyszczeń
•Masłem shea rafinowanym – poddaje się je specjalnemu procesowi przetwarzania, co ma na celu zmianę jego właściwości i usunięcie zapachu. Niestety, w efekcie zabijane są również dobroczynne składniki odżywcze. W celu poprawienia jakości, nierzadko do tego typu masła dodaje się konserwanty oraz perfumy. Konsystencja masła rafinowanego jest przeważnie gładka, a jego kolor – biały
•Masłem shea ultra-rafinowanym – w tym przypadku masło poddawane jest podwójnemu procesowi przetwarzania zmieniającemu jego skład. Uznaje się je za najmniej zdrowe, co wynika z faktu, że w czasie rafinacji traci ono swoje cenne właściwości odżywcze. Ultra-rafinowane masło shea jest często używane w czasie produkcji kosmetyków, a jego konsystencja jest różna w zależności od preparatu, w skład którego wchodzi. Ma ono kolor biały.
Zastosowanie masła shea
Właściwości masła shea są niezwykle bogate. Najpopularniejsze jego zastosowania to:
•Masło shea do ciała – wygładza je, nawilża, zmiękcza i odżywia. Warto je nakładać w szczególności na wyjątkowo suche miejsca takie, jak kolana, pięty, łokcie oraz suche skórki wokół paznokci. Sięgnąć powinny po nie także panie borykające się z rozstępami jako, że uelastycznia ono skórę. Aplikować powinno się je na jeszcze wilgotne ciało, tuż po kąpieli
•Masło shea do twarzy – jest popularnym dodatkiem do kremów, który zwiększa ich działanie natłuszczające, regenerujące i odżywcze. Stosować można je zarówno do skóry suchej, tłustej, jak i skłonnej do wyprysków. Dzięki dużej zawartości witamin i kwasów tłuszczowych zapobiega procesom starzenia i odmładza cerę. Masło shea stosowane może być także jako naturalny filtr przeciwsłoneczny. Aplikować można je również po kąpieli słonecznej – łagodzi poparzenia i przyspiesza regenerację naskórka. Często stosuje się je także przy leczeniu trądziku, a to dzięki temu, że doskonale goi wszelkiego rodzaju zaczerwienienia i strupki. Wykorzystać można je również w czasie kuracji retinoidami przynosząc ulgę suchej skórze
•Masło shea pod oczy, gdzie świetnie sprawdzi się w charakterze kremu natłuszczająco – ochronnego
•Masło shea na usta – tego typu balsam uzyskamy roztapiając je, mieszając z odrobiną cukru i nakładając na wargi. Dzięki niemu staną się one miękkie, odżywione i wygładzone
•Masło shea na włosy – stosować można je zarówno jako odżywkę, maseczkę, jak i serum na zniszczone końcówki (należy je wówczas pozostawić na włosach na co najmniej 10 minut, a następnie dokładnie spłukać). Chroni pasma i wygładza je po inwazyjnych zabiegach fryzjerskich takich, jak farbowanie czy trwała
•Masło shea na stopy – skutecznie leczy popękane pięty i usuwa zrogowaciały naskórek
•Masło shea do golenia – nawilża, nie powodując podrażnień i nie zatykając porów; eliminuje ryzyko wrastających włosków i wystąpienia zapalenia mieszków włosowych
•Masło shea na brwi – w celu ułożenia niesfornych włosków, wystarczy, że niewielką jego ilość nałożymy na specjalną szczoteczkę
•Masło shea na odparzenia pieluszkowe – nie zawiera żadnych szkodliwych składników mogących wywołać alergie skórne i nie podrażnia
Zapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie ich leczniczych właściwości przekłada się na unikalne, holistyczne podejście do zdrowia i wellness.